Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

Legendák 3.- Ambrus Katalin

2007.07.30. 09:38 Floorballer

Lapointe kommentjét olvasva azon kaptuk magunkat, hogy a „legenda” szó klasszikus jelentését figyelembe véve igazat kell adnunk neki. Ennek megfelelően szinte azonnal postáztuk is a kérdéseket Ambrus Katalinnak, megfogadván a javaslatot.

Ambrus Katalin hosszú évek óta az Eger női gárdájának meghatározó játékosa, valamint az ifjú tehetségek beépülése ellenére a válogatott egyik alapemberének tekinthető. A női mezőnyből kiemelkedik elsősorban pontos és erős lövéseivel. Játékos pályafutása mellett edzői karrierrel is büszkélkedhet, és adminisztratív feladatokat is vállal. Következzék tehát az interjú Ambrus Katalinnal:

A.K.: -Köszönöm a megkeresést, megtisztelőnek érzem! Mivel nem tudom, mennyien vagy/vagytok, ezért ha megengeded/megengeditek válaszaimban egyes szám második személyben írok neked/nektek.

FFR: - Mikor és hogy ismerkedtél meg a floorballal?

A.K.: - Középiskolás koromban az egyik osztálytársnőm ajánlotta ezt a csapatsportot. Igazából a kézilabdázást szerettem volna folytatni - melyet még általános iskolás koromban játszottam - de az iskolánkban a tesitanárunk kijelentette, hogy soha többet nem akar foglalkozni kézis lányokkal. Mivel a jégkorongot nagyon szerettem nézni és az osztálytársnőm leírása alapján a floorball kicsit hasonlított rá, ezért elmenetem egy edzésre és aztán…első látásra szerelem:)

FFR: -Mi ragadott meg benne a kezdetekkor?

A.K.: -Tényleg hasonlított számomra a hokira :), valamint csapatsport, jó társaság, sok mozgás, dinamikus.

FFR: -Mire emlékszel vissza legszívesebben a játékos pályafutásodból, mi a legpozitívabb élményed?

A.K.: -Tudom kő ciki, de ide nem tudtam semmit írni. Igazából most nem tudom, hogy ez pozitív vagy negatív dolog. Sok pozitív élményem volt, hiszen akkor nem űzném ezt a sportot idestova 12 éve, de legpozitívabbat nem tudok írni.

FFR: -Van-e valami, amit másként csinálnál?

A.K.: -Sokkal többet kellett volna (kellene:)) figyelni az erőnlétemre, kondimra, gyorsaságomra, mert a hazai női mezőnyben a mai napig sokra lehet vinni egy jobb futóteljesítménnyel.

FFR: -Mi a legnegatívabb élmény, amit szívesen elfelejtenél?

A.K.:- Lehet két legnegatívabb, ha már legpozitívabbat nem tudtam írni? Köszi! Az első a rigai Vb egyik meccse, ahol a hátvédtársammal nagyon nem értettük meg egymás játékát a pályán.  (ha nem gond nem írnék részleteket) A második Romlaki Dóri orrtörése, amit én okoztam az ütőmmel az egyik meccsen (Ezúton is még egyszer bocsánat érte!):(

FFR: -Mi a véleményed a női bajnokságról, hiszen az évek során végigkísérhetted belülről annak fejlődését?

A.K.:- Véleményem szerint, ahogy a férfi bajnokság(ok) színvonala is egyre nő, ez mondható el a nőiről is. A rutinos játékosok mellett egyre több a fiatal, lelkes játékos, akik meglepően rövid idő alatt látványosan fejlődnek. A csapatok játéktudása között már nincsenek olyan nagy szakadékok, így azt gondolom az egyik legizgalmasabb idény elé nézünk.

FFR: -Budapesten élsz, ennek ellenére továbbra is az Egert erősíted. Nem gondolkoztál el soha a Pestre igazoláson?

A.K.:- Mikor felkerültem Pestre, gondoltam rá, aztán elfelejtettem:) Több csapat edzésein is vendégeskedtem, vendégeskedhetek, (ezúton is köszönet érte), de eligazolni, ha eddig nem tettem, azt hiszem ez után sem fogok.

FFR: -Több világbajnokságon is részt vettél, melyikre emlékszel vissza a legszívesebben?

A.K.:- A legutóbbira.

FFR: -Meglepett az idei várakozásokon felüli szereplés?

A.K.:- Igen, mivel nem voltak nemzetközi mérkőzései a Magyar Női Válogatottnak, így nem tudtam magunkat hova tenni a mezőnyben.

FFR: -Mi a kissé váratlanul jött siker titka meglátásod szerint?

A.K.:- A rutinos és a  fiatal játékosok számának jó aránya. Bennem folyamatosan az az érzés volt, hogy itt ért össze legjobban a csapat és a fiatalok lendülete nagyon jót tett a játékunknak.

FFR: -Belülről hogy élted meg a drámai elődöntő elbukását? Szerinted mi volt az oka?

A.K.:- Be kell vallanom, majd szétrobbantam a dühtől, amikor a lengyelek kiegyenlítettek (szegény kulacsom bánta…). A lányok arca mindent elárult, már 4-1-nél… Fejben és fizikálisan is elfáradtunk (a legtöbb játékos, aki az elődöntőn játszott majd minden meccsen végig játszott, úgy érzem jó lett volna a mezőnyben egy kis frissítés). Sok és megterhelő volt a menetelés az elődöntőig és szerintem meg is ijedtünk a lehetőségtől. A lengyelek megérdemelték a feljutást, nemcsak az ellenünk mutatott kitartásuk miatt, hanem, amit végig az egész VB alatt produkáltak. Nem érzem, hogy jelen tudásunkkal, fizikai felkészültségünkkel és az eddigi világbajnokságokra való felkészülési mennyiséggel helyünk lenne az A csoportban, de idővel és más hozzáállással elérhetőnek látom.

FFR: -Képesnek érzed a válogatottat arra, hogy legközelebb a feljutást is kiharcolja?

A.K.:- A világbajnokságon a B csoportban (ahogy Szilvi is írta) nagyon színvonalas és izgalmas meccsek is voltak. Úgy éreztem, nagyon együtt van a mezőny, így nehéz erre a kérdésre jelenleg válaszolni. A célnak mindenképp ennek kell lennie, de ehhez sok edzésre, a szövetség részéről  pedig sok támogatásra (nem feltétlen anyagi támogatásra) van szükség.

FFR: -Mi lenne az álomsorod?

A.K.:- Ez volt az egyik legnehezebb kérdés. Szerencsésnek érzem magam, mert nagyon sok játékossal játszhattam együtt floorball pályafutásom folyamán, talán ezért is gondolkoztam ezen a kérdésen olyan sokáig. Visszapörgetve az oldaladat, nem is sokban tértem el a Te álomsorodtól.

Hálóőrnek, hogy a Te szavaddal éljek, Sári Szilvit választanám, mert,  mindig biztonságot és lelkesedést ad a csapatnak.

(Itt szeretném megemlíteni Gegessy Bogi nevét is, mert őt is kiváló kapusnak tartom, aki teljesítményével nagyon gyorsan zárkózik Szilvi mögé. Büszkék lehetünk, hogy ilyen kiváló női kapusaink vannak!)

Hátvéd páromnak, bár még nem volt alkalmam vele együtt játszani és a pályán is többször „összeakadt a bajuszunk” de mindezek ellenére Farkas Ágit választom (csak fogja be a száját és a játékra koncentráljon! :) )

Centernek, fiatal csapattársnőmet Suszták Nórit választom. Fiatal kora ellenére játékintelligenciában sok rutinos lányt, sőt fiút is maga mögé parancsol. Igazi center, aki a védekezésben is ugyanúgy kiveszi részét, mint a támadásban.

Balszél csatárának Kovács Vivit választom. Igazi sportember a profizmust sugalló hozzáállásával. Soha nem ad fel egy meccset sem és mindent megtesz, hogy jó formában legyen az egész szezon alatt. (Bevallom, legjobban a kondiját irigylem:) )

Jobb oldalra Antal Anitát állítanám a Te indoklásod tökéletes, ha megengeded, nem ismételnélek.

FFR: -Játékos pályafutásod mellett edzősködtél is. Hogy emlékszel vissza erre? Honnan jött az ötlet?

A.K.:- A White Shars férfi csapatánál voltam edző, cirka 2 évig. Szerettem ezt a „munkát” és a csapatot is. Sok tehetséges srác játszott/játszik ott.

Huszti Petivel és Kádár Gyurkával laktam egy albérletbe, így elég sokat együtt mentünk mindenfelé. Peti megengedte, hogy járjak a csapatához edzeni. Sajnos a munkája miatt egyre több edzésről hiányzott, és mi, játékosok csak tengtünk-lengtünk a csarnokba, nem volt, aki összefogja ilyenkor a társaságot. Az egyik ilyen edzésen ajánlottam a srácoknak egy-két feladatot, elmagyaráztam őket, csináltuk, egyiket a másik után, aztán azon kaptam magam, hogy levezényeltem az edzés…tetszett nekikJ. Peti megkért, hogy máskor is beugorhatnék így segítkezni…aztán, hogy meccsekre is menjek velük, mert nagyon nehéz dolga van játékos edzőként. Az összes meccsükön sokkal jobban izgultam, mint a sajátaimon. Egy női edzőnek sokkal többet kell ahhoz teljesíteni, hogy egy férfi csapat minden egyes tagja 100%-ig elfogadja őt vezetőjének...

FFR: -Mi volt a legemlékezetesebb pillanat edzői pályafutásod során?

A.K.:- Egyértelműen a ”legendás” veszprémi meccs, ahol 9-1-ről fordított a csapat.

FFR: -Továbbra is érzel edzői ambíciókat? Esetleg tervezed a későbbiekben, hogy újra hasonló szerepkörben tűnsz fel?

A.K.:- Igen érzek ambíciót, de szeretném profibban csinálni, ehhez viszont tanulnom kell, ehhez pedig idő kell, amiből nekem mostanság elég kevés van. Jelenleg kapus edzősködök a Neumannál, ez is nagyon jó feladat.

FFR: -Edzői szemmel mi a véleményed a magyar csapatokról, és általában a sportág fejlődéséről?

A.K.:- A csapatok egyre lelkesebbek, mindenki folyamatosan próbál minőségben, eredményben feljebb lépni. Minden floorballos oldalon, fórumon arról olvasni, hallani, hogy a csapatok (szinte minden csapat) megkezdték/megkezdik az alapozást. Ebből is látszik, hogy sokan komolyabban szeretnék űzni ezt a sportot, mint eddig volt jellemző.

Lassan lesz már egy olyan generáció, akik már tanítani is tudják a floorballt, de sajnos még nincs (persze van kivétel). A játékos edzők nagyon lelkesek és egy darabig tudják is csapatuk tudását fejleszteni, de nagyon nagy koncentrációt és sok plusz munkát igényel egy csapat irányítása, ami hosszú távon, szerintem kiégéshez vezet. Egyre többen próbálják ki magukat, csapatukat külföldi klubbokban, külföldi tornákon, így sok tapasztalatot szereznek, amit itthon kamatoztatni tudnak.

A sportág is folyamatosan fejlődik, a játékoslétszám mind külföldön, mind hazánkban egyre duzzad. A női szakág látványos fejlődése a dániai VB-n volt számomra a legszembetűnőbb. Meglepett, hogy mennyire izgalmas és színvonalas  mérkőzéseket láttunk.  

A játék felgyorsult, egyre több a test-test elleni játék, hiszen látványosabb, élvezhetőbb a közönség számára, de megtalálni, szabályozni, érezni az „egészséges” mennyiséget már nehéz. Mivel nincs védőfelszerelése a játékosoknak, én személy szerint remélem, hogy a sportág vezetői és példamutatói abba az irányba fognak elmenni, hogy megtalálják az arany középutat ebben a test-test elleni játékban és inkább visszaszorítják a durva játékot.

FFR: -Kiket válogatnál be feltétlen, ha saját csapatot alakíthatnál, és bárki szóba jöhetne?

A.K.:-Nincs, vagy nagyon sok van, akiket feltétlen beválogatnék a csapatomba. Bevallom őszintén, bárkit beválogatnék, aki bizonyítja játéktudásával, mentalitásával, a játék iránti alázatával hogy eredményes CSAPATJÁTÉKOS. Mert csak ilyen emberekkel lehet hosszú távon együtt dolgozni és eredményes csapatot faragni.
 

FFR: -Jelenleg a férfi válogatott stábjában is benne vagy. Milyen feladatod van, és milyen indíttatásból vállaltad el?

A.K.:-Szervező vagyok (a válogatottal kapcsolatos, hazai, főleg adminisztratív,  kontrolláló feladatok tartoznak hozzám). Ágoston Zsolt megkeresett, hogy van-e kedvem , időm és energiám csatlakozni  egy teamhez, akik a férfi válogatottat segítenék a felkészülésben. Elmondta elképzeléseit, azt, hogy pontosan milyen feladataim lennének. Ez akkor még belefért az időmbe, így vállaltam.

FFR: -Ha módodban állna, min változtatnál a magyar floorball életben? Mit tartasz a legnagyobb hibának, akadálynak?

A.K.:-Úgy érzem, hogy, most vannak olyan emberek a vezetőségben (sajnos nem mindnyájan), akik elkezdtek valami újat, megpróbálnak előrelépni, rendet rakni a szövetség háza táján. Az egyik, amin változtatnék, ha módomban állna az a mentalitás és ezzel a második kérdésedre is válaszoltam.

FFR: -Köszönjük, hogy időt szakítottál ránk, további sok sikert!

A.K.: -Nagyon köszönöm a megkeresést és viszont kívánom a sok sikert!

 


Szólj hozzá!

Címkék: legendák ob1 noi

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr44127275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása