Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

Floorball: A 21. század sportja!

2008.02.05. 14:45 Floorballer

Napjainkban a sportcsatornáknak és az internetnek hála nap mint nap ismerkedhetünk meg újabb és újabb sportágakkal. De vajon ismeri-e ön a 21. század egyik sikersportágát, a leggyorsabb csapatjátékot, a tempó és az adrenalin megszállottainak szívszerelmét, amely futótűzként hódítja meg a világot? A sportágat, mely Magyarországon szinte robbanásszerű fejlődésen megy keresztül, a jövő sikerágazatává vállhat, és mely ennek ellenére ezidáig elkerülte a nagy nyilvánosság figyelmét? Ismeri-e ön a floorballt? Szinte lehetetlen jelzők felsorolásával visszaadni mindazt, amit ez a szélsebes játék megtestesít,  ezért videókat hívunk segítségül:



Gyorsuló életünkben mit is várunk el egy sportágtól ahhoz, hogy igazán megragadja figyelmünket? Első helyre kívánkozik a tempó, a sebesség, az üresjáratok hiánya, a feszültség kézzel tapintható mivolta, az igény, hogy pillanatokkal a találkozó vége előtt is történhessen még bármi! Az ember önkéntelenül vonzódik a sebességhez, az elmúlt években így fokozatosan hódítanak teret az olyan sportágak mint a kézilabda vagy a jégkorong, ahol pillanatra nincs megállás. Ez utóbbinál már megjelenik egy másik igény is: a küzdelem, a harc jelenléte, mely az emberben genetikailag benne van mióta az első mamutot elejtette a jeges vadászmezőkön. És ezzel meg is érkeztünk jelen eszmefuttatás központi témájához, a floorballhoz, mely mindezeket remek arányban elegyíti. Alighanem a világ leggyorsabb csapatjátéka, vibráló levegő, eszelősen süvítő labdák (akár 200km/h felett is!), pattanásig feszült idegek, küzdelem, szenvedély, keménység… maga a vegytiszta dinamizmus, minden mi szem-szájnak ingere. (Az alábbi videón - mely sokak szerint a valaha készült legjobb mix a témában - 9:50-nél és 10:08-nál még a gyakorlott játékosok szeme is elkerekedik!)




Ahogy a videókból is kiviláglik, a legszemléletesebben a jégkorong teremváltozataként aposztrofálható sportág összecsapásai külföldön bizony tömött lelátók előtt, nagy népszerűségnek örvendve zajlanak. Csehországban például profi televíziós hirdetések is készülnek:

A szabályai, és maga a játék is nagyban hasonlít a hokihoz. Fontos azonban, hogy a sportág intenzivitását szigorú szabályok közé szorítják, limitálva a fizikai kontaktusok lehetséges módjait, így a játék tisztasága mellett egy küzdős és rendkívül gyors, látványos játékot kapunk eredményül. A játékosoknak egyénenként és csapatként is helyt kell állniuk a siker érdekében. A játék teremben, kézilabda méretű pályán folyik, 3 x 20 percen keresztül. Egyszerre öt mezőnyjátékos és egy kapus tartózkodik a játéktéren csapatonként. Azonban egy oldalon általában tizenöt-húsz fő küzd sorokba szervezve, és a kötetlen csere lehetőségének köszönhetően folyamatos, gyors játék alakul ki.

Sokakat megragad a labdával való különféle trükközéseknek a lehetősége. Már a fenti összeállításokban is láthattunk néhány ámulatba ejtő momentumot, de a lehetőségek tárháza szinte határtalan, ha csak önmagunk pályán kívüli szórakoztatásáról van szó (magyar video):

Akiknek a szívét megdobogtatják a „freestyle” trükkök, azok valószínűleg még jobban elámulnak azon, hogy milyen csuklóra, gyorsaságra és micsoda labdaérzékre van szükség a labda pályán való magabiztos terelgetéséhez:

Remélhetőleg már felkeltettük annyira a kedves olvasó érdeklődését, hogy kíváncsi legyen arra, hogyan is áll kis hazánk a sportág terén. A játék viszonylag fiatal nemzetközileg is, nem beszélve a magyarországi jelenlétéről. A floorball-életet nemzetközileg a Nemzetközi Szövetség szervezi (IFF, honlapja: www.floorball.org). 1986-os alakulása óta nagyon gyorsan fejlődik, és maga a sport is egyre elterjedtebb szerte a világon. Jelenleg 36 Szakszövetség mintegy 250000 igazolt játékosa játssza ezt az egyre népszerűbb játékot. A kétévente megrendezésre kerülő világbajnokságokon illetve nagyobb nemzetközi- és klubtornákon nem ritkák a teltházas mérkőzések: a 2006-os svédországi férfi világbajnokság döntőjére, a Stockholm-i Globe Arena-ban már 13000 néző tombolt, valamint több TV-csatorna, többek között a Eurosport is műsorára tűzte a mérkőzések közvetítését. Magyarország 1997 óta az IFF állandó tagja, jelenleg mintegy 2000 igazolt játékos játszik hazánkban. Az elmúlt években robbanásszerű növekedés indult meg. A férfiaknál 35 (10 az OBI-ben, 10 az OBII-ben és 15 az OBIII-ban), míg a nőknél 10 csapat indul a magyar bajnokságban Komáromtól Szegedig és Szombathelytől Debrecenig. Ezen felül számtalan utánpótláscsapat küzd meg a korosztályos bajnokságokban. A legutóbbi diákolimpiákon pedig már százával neveztek az iskolák! Válogatott szinten mind a hölgyek, mind a férfiak a második vonalban, a "B" csoportban játszanak. A nők a legutóbbi világbajnokságon a harmadik, a férfiak pedig a második helyet szerezték meg.

A sportág méretei tehát már igen terebélyesnek mondhatóak hazánkban is. Komolyabb rendezvényeken és megfelelő promóció esetén volt már alkalom zsúfolt lelátók előtti, felejthetetlen hangulatú mérkőzések megrendezésére is (a képen egy Komáromban rendezett válogatott torna látható). Emlékezetes volt a tavalyi bajnoki döntő, mely alighanem az eddigi legnézettebb magyarországi rendezvény volt Debrecen városában (a videon a hazai csapat bajnoki címét jelentő aranygól):

Sportágunk természetszerűleg nehezen tud teret hódítani magának a média világában friss mivoltából adódóan. Nincsen kiemelt támogatója az ágazatnak, illetve pártfogoló ismert személyiség. Az ismeretlenség homályában szinte önszerveződő módon jutott el ez a mára már 2000 főt számláló közösség, hogy egy komoly szinten működő bajnoki rendszert működtessen, hogy válogatottjai a nemzetközi színtéren is megállják a helyüket. Ez pedig az elmúlt évek fejlődését figyelembe véve csak az út eleje! Reményeink szerint nem kell sokat várni arra, hogy befektetők fantáziát lássanak a dinamikusan terjeszkedő játékban, hogy játékosaink az újságok hasábjairól köszönjenek vissza, hogy valamely sportcsatornán összefoglalókat láthassunk, hogy a lelátókon egyre több nézőt üdvözölhessünk, és hogy őn is ott legyen köztük!

Amennyiben sikerült ezen néhány gondolattal, vagy az oldal többi, részben szórakoztató jellegű írásának böngészésével némi érdeklődést ébresztenünk önben (ezek eléréséhez klikkeljen a fejlécre), akkor hasábjainkon megtalálhatja a hétvégi bajnoki forduló beharangozóját a hétvégi bajnoki forduló beharangozóját (a felnőtt bajnokságok állásáról ide kattintva olvashatnak), és értesülhet róla, hogy lakhelye közelében hol is láthat mérkőzéseket (A belépés mindenütt ingyenes!). Ha bármilyen kérdés felmerült, akkor a kommentek közt feltéve egészen biztosan kap választ rá! További információkért keressen minket a floorballer(kukac)freemail.hu címen.

A mielőbbi viszontlátásra!!

13 komment

Címkék: bemutatás floorball0

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr66326255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arpo 2008.02.05. 15:40:00

Na végre valami értelmes, jó! Ezek után én is ránézek majd mizu! Hajrá! Jók ezek a videók.....azért anno a lehelben nem volt ilyen veszett a tempo:)

porter 2008.02.05. 17:23:44

nagyon jó kis összeállítás. köszönjük. :)
de mikor vettetek fel ahogy trükközöm? ;)

nyuff 2008.02.06. 00:42:28

Sziasztok! Én nem igazán vagyok sportember, max. ha eszem, de ez az oldal igazán jó! Színvonalas, színes, tartalmas... remélem gyarapodik majd a floorball rajongók és játékosok száma... talán még a szponzoroké is!!!

esztike 2008.02.06. 06:59:39

Én már régóta ismerem a floorballt...és magam is játszom...és én iszonyúan imádom:))) a legjobb sport:))

és ez az oldal télleg naon jó lett:)))

Croissant#88 · http://rudasfloorball.extra.hu 2008.02.06. 20:34:31

de kiváncsi vagyok az utóbbi napok látogatottsági adataira :)

nagyee 2008.02.07. 01:12:33

hát jah, :P jo lenne ha még ennél is többen lennék mo-n sőt ha mindenki hozna magával még 1 embert, még jobb lenne, sőt ez a szurkolókra is vonatkozik :) de azért beszélek én a sportklub tv adásokért felelős vezetővel h tegyünk vmit a cél érdekébe mert ez igy nem állapot :)

floorballek 2008.02.07. 11:28:05

hát igen, én meg beszélek a Sport 1vezetőjével :)

floorballek 2008.02.07. 11:34:11

még jó hogy ebből írtam egy kis-szakdolgozatomat :)
előbb is felrakhattátok volna :P :D

Isti · http://veszpremlizards.hu 2008.02.19. 04:24:15

Na mi a helyzet a statisztikával??? jajj de nygon érdekelne, h kinek a linkjéről érkezett a legtöbb:D, de most komolyan:D

R#8 2008.02.29. 10:23:21

A mai Metroban van egy kis cikk a floorballról:)

alvi 2008.08.27. 14:13:04

hello

olyan kérdésem lenne, hogy most költöztem fel pestre és szeretnék játszani floorballt, hol van erre is lehetőség? (hobbi szinten játszottam eddig is, középiskola, majd fősuli)

Isti · http://veszpremlizards.hu 2008.08.29. 13:05:04

hello

Itt kérdezz rá, itt fognak válaszolni az illetékesek ;) : forum.index.hu/Article/showArticle?t=9013846&la=50408098

Csodamokus 2008.09.08. 11:09:35

Alvi dobj egy email-t erre a címre :) csodamokus@freemail.hu
süti beállítások módosítása