Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

W.A.S.P. avagy az amerikai heavy metal zászlóshajója

2007.09.01. 21:09 Floorballer

 Az első, ami felkeltheti az ember érdeklődését, hogy mit rövidít a W.A.S.P. Így volt ez velünk is. Gondoltuk választ kaphatunk, ha az együttesről szóló irományok közt kezdjük a keresgélést, ám nem arattunk nagy sikert. Még a külföldi lapokon sem foglalkoztak nagyon a kérdéssel, nemhogy a magyarokon. Maradt a google. Na itt már találhatunk egysmást, csak azt nem, hogy vajon honnan a retekből van a rövidítés. Kiderült, hogy a „wasp” angol szó darazsat jelent, ám nem tartottuk valószínűnek, hogy képesek lennének ilyen hihetetlen, minden kreativitástól mentes nevet választani. Az egyetlen találat, amin elgondolkodtunk, az a USS WASP osztályú anyahajók voltak. Ez már valljuk be, jobban hangzik. De egyik sem rövidítés… Ám nem adtuk fel, tovább kutakodtunk, majd megleltük a választ egy internetes metal magazin oldalait böngészve. Itt is megy a találgatás, említik az amerikai uralkodó társadalmi réteget (white anglo-saxon protestant), valamint van pár elég érdekes ötlet is, mint például a "We Are Sexual Perverts" ("Perverz állatok vagyunk"), vagy a "We Are Satan’s People" ("Az ördög cimborái vagyunk"). Majd Blackie a riportban felteszi az i-re a pontot: "We Ain’t Sure, Pal" ("Haver, mi sem tudjuk"). Itt feladtuk mi is.

Közben nekiálltunk beszerezni a banda teljes életművét. Jött az első meglepetés. 13 albumot kaptunk, amiben még nincsenek benne a válogatások és a koncertfelvételek. Majd pedig a második, mikoris kiderült, hogy idén(!!!) jelent meg legutóbbi albumuk Dominator címmel. És ez nem annak köszönhető, hogy a 80as évekbeli csapatok most élik második „gyerekkorukat” új albumok kiadásával/gondoljunk csak a Mötley Crüe – Red, white and crue, vagy a Def Leppard – Yeah című korongjára), hanem találunk ’92es, ’96os, ’97es, ’99es, ’01es,’02es és ’04es albumot is. Egyik sem válogatás, vagy koncertfelvétel. Az első évszám 1982, amikoris Blackie Lawless énekes sok-sok próbálkozás után megalapította együttesét. 1984-ben megjelent első albumuk, mely  - nem túl meglepő módon - a W.A.S.P. címet kapta. Nagyon kemény anyag. Nem találtunk rajt rossz számot. Egyébként a School daze című számból származik Eminem Mosh-ján a gyerekek egy mondata.
Íme erről az I wanna be somebody című mű:


Nem túl jó minőség, de sajnos csak ez volt. Nem viszik túlzásba az eseménysorozatot, ugyanis semmi nem történik. Körfűrésszel felvág egy ajtót egy ufószerű kéz, kinyitja és indul a zúzás. Megpillantjuk Blackie-t, aki enyhe hasonlóságot mutat Ozzy Osbourne-nal. Aztán az egész zenekart láthatjuk. Más nagyon nincs is a klippben:D A legjobb jelenet, amikor a basszusgitáros izomból kiissza a doboz sörét, majd pedig brutálisan összeroppantja a dobozt ordítással és hajrázással konstatálva a dolgot, végül elhajítja a búsba. Másrészt pedig érdemes megfigyelni Blackie ruciját. Aranyos kis körfűrész pengékkel van díszítve mind az al-, mind pedig a felkarja. Ez persze azért van, mert a bandanév gyakran feltűnik az együttes életében ugyanilyen pengére illesztve. Még kikötünk egy limoban pár csajjal és a zárás egy csodálatosan égő W.A.S.P. felirat.
Ekkor még nagy showman volt Blackie. Volt mikor nyers húst dobált a közönségnek és hasonlók. Valamint érdemes megemlíteni a mikrofonállványt, ami állítólag több száz kiló színtiszta acél. Értékelhető koncertfelvételt nem találtunk, amin szerepel, így csak egy képet tudunk mutatni:

Valóban böszme. Nem sok látszik az emberből, ha beáll mögé. Haladjunk tovább egy koncertfelvétellel, ugyanerről az albumról a Hellion-nal:

Igazán nem lehet túl sokat mondani róla. A ruha ugyanaz, halálfejek világító szemmel a háttérben, ami az ilyen együtteseknél alaptartozék. Hajrázás befejezésnek, szintén alap Viszont amit érdemes megemlíteni, hogy hiába koncertfelvétel, igazán nem lehet rajta észrevenni, leszámítva, hogy kicsit zajos, recsegős. De az énekhang, a zene nemsokban tér el a stúdiófelvételekétől. Ez azért ebben a műfajban kifejezetten ritka, dicséretre méltó! A következő albumról itt az I don’t need no doctor:

A cím nembiztos, hogy találó a tagokra nézve, bár láttunk már rosszabbat is. Van jobb szám is az albumon, de a youtube nem határtalan:D Ezen sincs kivetni való szám. Jön a The last command és a Wild child című szám:

Mi máson érkezhetne, mint motoron. Ha vad hát legyen motor. A banda első pillantásra tökéletes alanya lehetne, egy ősember kiállításnak, leszámítva természetesen a ruhát. Elég torzak. Valószínűleg a vörös ruhában álló, sámán bottal felfegyverzett nőt követi a srác, aki a vadságot testesíti meg. Áthajt a kapun, eltűnik és az egész tákolmány leég. Mimást tehetne a felirat is, minthogy meggyullad. Szintén jó szám, mint az album is. Következő a The headless children. Ezen található a Vh1-en nagyritkán játszott The real me:

Kissé szolidabb szám, ami azért az album többi számáról nem mondható el, már a címből kiindulva sem. A srác feszült pillantása a lányra zseniális indító. Egy kicsit elborult elméjű tagról szól, aki orvoshoz, az anyjához, majd paphoz fordul, hogy megtalálja önmagát. Egyiknél sem jár sikerrel, a papot megfolytja. Mért is ne, valami még kellett, a tálcadobálás és a nő arca nem volt elég (pedig az utóbbi…:S). Közben pedig egy csarnokban láthatjuk játszani a bandát. Szintén kifogástalan album, olyan művekkel, mint az album címét viselő szám, ami talán a legjobb, vagy a The neutron bomber, Mean man valamint az első lírai számmal, a Forever free-vel, melynek szerencsére klippje is van:

Már az első hang sugallja, hogy ez egészen más világ, ugyanis egy akusztikus gitár szólal meg. Barátaink motorokkal és tábortűzzel körberakott köveken üldögélve játszanak, nem is mozdulnak innen. Majd feltűnik a főhős, a címhez méltóan motoron a barátnőjével. Nem tart sokáig ez az idill, ugyanis elcsapja őket egy kamion, a lány pedig halványodva kisétál a képből. 2.05-nél egy Metallicás váltás következik. Ők szokták így megzúzni lírai számaikat, példának okáért a Heroe of the day-t. Elered az eső, a stílus kicsit keményebbé válik. Az itt feltűnő kommandós cuccban fáklyákat pörgető egyén mondanivalóját nem sikerült megfejteni, de jól mutat:D A srác visszatér a sírhoz, mely egy motor különböző alkatrészeiből van összeeszkáválva, a fejfát pedig az abroncsa helyettesíti, ráírva „Forever free”. Frappáns. A nyakláncát rajt hagyja, mintegy végleg elengedve a lányt. Végül minél gyorsabban elhagyja a helyszínt és kimotorozik a világból. Minden elismerésünk. Nem sok metal banda képes ilyet alkotni. Lírai, lassú, szép, de mégis W.A.S.P.-os. Zseniális. Ám nem ez az egyetlen ilyen dal, itt van még a Breath, az Evermore vagy a Keep holding on, valamint a Hold on to my heart:

No comment. Szép. Egyszerű, szépen kigyergyázott koncertterem. Blackie az első pár képen kissé hasonlít az Adams family-ből, a nyafogó, tisztahaj lényre:D Ezekkel a számokkal nagyon odatették magukat a fiúk. Végül itt van az új albumról -ami talán a legjobb- egy szám, a Take me up. Igaz élő felvétel, de mást nem találtunk:

Blackie hangja változatlan, ugyanolyan mint az első albumon. Szinte hihetetlen, amit Lawless véghez vitt, hisz megalkotott egy olyan csapatot, amely az amerikai heavy metal egyik legjelentősebbje lett, és minden album, minden egyes száma teljesen jó, kifogástalan és nem koppint másokat. Egy kivétel akad, a Kill, Fuck, Die című album, amit nemigen értünk, hogy jött létre. Minden együttesnek összes albumán találunk olyan számot, amire azt mondjuk, hogy elrontották, rossz. Ők ezt elintézték egy koronggal -bár van rajt egy-két elfogadható alkotás- ami azért jó, mert nem kell szemezgetni a számokat, hogy melyik jó, melyik nem. Ez az egy album és kész. Nem kell letölteni. Ellenben a többit…Kifejezetten érdemes! Az évek során mindenki kicserélődött többször is, kivéve Blackie-t. Ettől függetlenül olyan ritka egy együttes ez, amely 24 év alatt nem hódolt be a divatnak, nem ment át punkba, vagy eszeveszett zúzásba, megmaradt annak, aminek indult: W.A.S.P.-nak.

2 komment

Címkék: rock w.a.s.p

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr24154986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lapointe 2007.09.07. 00:07:07

Ejjej W.A.S.P mi? :)))

Móni 2007.10.09. 09:03:02

Az egyik LEGNAGYOBB!! rockzenekar.Erről mindenki meggyőződhet december 2-án a Wigwamban.
süti beállítások módosítása