Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

Egy posttá érett komment – Na de ki is a jó játékos?

2008.01.07. 17:09 Floorballer

A tegnapi listánk és a szavazás többé-kevésbé a várt reakciókat hozta, bár néhány hozzászólás súrolta a moderálás határát alulról, és a tiszteletlenségét felülről. Nem akartunk csípőből válaszolni, inkább összeszedtük gondolatainkat a sok különböző felvetéssel kapcsolatban, és vártunk a komment megírásával. Szép lassan gépelve azonban rájöttünk, hogy a téma és a reakció megér egy külön postot, aminek a „Na de ki is a jó játékos?” címet adtuk.

Képzeljünk el egy ideális játékost, legyen ő Mr. Jó Játékos, a továbbiakban JJ. Próbáljuk meg csoportosítani képességeit!

Fizikai paraméterek:

Valószínűleg számos tudományos disszertációt írtak már a sportolók fizikai felépítését taglalandó. Ezeket be kell hogy valljuk, nem kerestük elő, és nem mélyedtünk el a témakörben, de az ütő hossza valószínűleg szab egy optimális felső határértéket a testmagasságra (Jao Ming feltehetőleg problémákkal küzdene), mint ahogy a gyorsaság szükségessége, az ütközések elviselése is egy alsót. JJ legyen mondjuk 175,32 cm magas, abban az esetben, ha egy átlagos sportszár és egy tipikusnak mondható Adidas Stabil 6-os (hops, reklám, itt mindenki olvasson sípszót) van a lábán 23 fokos külső hőmérséklet mellett, valamint haja géppel frissen nyírt, 1cm hosszúságúra.

Nyilván ruganyos, gyors, jól fordul, jó az állóképessége, jól ütközik, így nem lehet elhízott. Ennek megfelelően legyen 71,24kg evés után 4 órával mérlegelve szabványos mezben és a már említett csukában.

Hasznos képesség lehet, ha ütővel a kézben szembeszélben cikk-cakk vonalban 11,34s-ot fut százon, de valószínűleg ezt nem várhatjuk el tőle, így legyen elég annyi, hogy az orra előtt becsapódó ajtajú helyi járatú buszt délelőtt 8:00 magasságában utoléri a következő megállóban, munkahelyén pedig előbb ér fel a hetedikre mint a lift, miközben a 3. és a 4. emelet közt udvariasan elcseveg a bájos titkárnővel is.

Technikai felkészültség:

Edzője kimutatásaiban a gyengéi rovatban az alábbi bejegyzés szerepel:

A palánk melllől, kiszorított helyzetből, nagyjából 20 méterre a kaputól egy magasan ívelt labdát a kapunak háttal félfordulatból, pattanás előtt, fonákkal még mindig nem tud teljes biztonsággal a hosszú felsőbe lőni…

A rosszabb minőségű PVC padló 32 másodperc alatt megolvad a labda alatt mikor melegítés közben huzogat. Lövéseit kikockázva a labda útja nem követhető, mert nem elég gyors a filmfelvevő. Bekötött szemmel szélcsatornában minimum 77,3%-al lövi be a passzolt labdát egy válogatott szintű kapusnak 13,32 méterről óránkénti 14 kilométeres váltakozó irányú szél mellett 43%-os páratartalomban (IFF szabvány).



Folytathatnánk hosszasan, de valószínűleg ennyi is elég volt annak érzékeltetésére, hogy JJ tudásának meghatározása bizony korántsem exakt tudomány! Természetesen a fizikai felkészültség és a technikai tudás bizonyos foka elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki igazán jó játékos legyen, de ezek bűvöletében sokszor elfeledkezünk egy sokkal fontosabb összetevőről, a mentális tulajdonságokról, játékintelligenciáról, a koncentrációs és döntéshozási képességekről. Ki ne ismerné Zidane labdára lépős pörgős cselét… ha valaki akár csak kicsit is focizott, pontosan tudhatja, hogy ezt egy hobbi játékos is meg tudja csinálni otthon a grundon. Az igazi nehézséget a szituáció felismerése adja, illetve azon mentális felkészültségi szint elérése, hogy akár egy BL döntőn is eszünkbe jusson ez a trükk!

A döntéshozást aligha kell ecsetelni. Egy hatalmas gólt egy iszonyúan eladott labdától és kontrából kapott góltól sokszor csak egy tizedmásodpercnyi hezitálás, egy az idő rövidségének nyomasztó súlya alatt hozott rossz döntés választja el. Hasonló a helyzet a koncentrációképességgel: ki tudod-e használni azt az egy 100%-os helyzetet meccsen is, amit edzésen 10-ből 10-szer, meg tudod-e fogni azt a lövést amit előző délután kivétel nélkül meg tudtál, fel tud-e bosszantani egy néző vagy a játékvezető egy általad helytelenített ítélete annyira, hogy teljesen kicsússzon alólad a talaj? Tudsz stresszes helyzetben is ugyanolyan jól dönteni mint a nirvana közeli állapotban egyedül egy teremben, elméletben, egy zen buddhista szerzetes nyugalmával?

Az eddigi képességek több-kevesebb sikerrel, hatékonysággal és erőfeszítéssel fejleszthetőek, ami azonban igen nehezen, az a játékintelligencia… Meglátod-e a társadat az ellenfél játékosainak forgatagában miközben húzzák a mezed, füledben zúg egy duda, és egyszerre 3 különböző felszólítást kapsz a padról? Ha egy pillanatra megállsz a pályán és becsukod a szemed, azonnal tudod hogy hol van a többi 9 játékos? És látod a döntési alternatívákat, melyek közül ki tudod választani a pillanat töredéke alatt a legjobbat? Látod előre az ellenfél következő lépését, és el tudod csípni a keresztpasszt?

A fentiek összességéből megfelelő arányban gyúrt elegy már alap lehet JJ-hez. Láttunk már edzésen szinte tökéletes játékost, kiemelkedő tudással, aki azonban meccsen teljességgel haszontalan. Láttunk már játékost, akinek zseniális meglátásai vannak, de nem tudja végrehajtani azokat. Láttunk már olyanokat, akik gyorsasága szinte félelmetes, de sajnos a labdánál is gyorsabbak. Mindenből kell egy megfelelő adag, hogy az elegy egy igazán kiemelkedő képességekkel felruházott sportoló jelöltet adjon.

Az elegy egyes komponenseinek aránya persze függ a poszttól is. Másra van szüksége egy kifejezetten befejező jellegű támadónak, egy centernek, egy támadásokhoz gyakran csatlakozó védőnek, vagy egy rendszerint hátul maradó „söprögetőnek”.

Vannak persze statisztikai mutatók, amik adhatnak támpontot, mint például a szerzett pontok, vagy a kiállítások mennyisége, esetleg ha számon tartanánk, akkor a jó passzok százaléka, megnyert párharcok, eladott labdák, szerzett labdák, helyzetkihasználás aránya, jó passzok aránya, stb., stb. Ezek azonban csak támpontok lehetnek.

Sportoló jelöltet írtunk szándékosan, ugyanis van még valami, ami a sportoló jelöltet megkülönbözteti az igazi jó játékostól, a sportolótól. Ezt a valamit pedig szintén a mentális képességek csoportjába sorolhatjuk. Nehéz körülírni, de alighanem a tisztelet, az alázat, a szerénység, az intelligencia, az elhivatottság szavak mindenképpen szerepet kell kapjanak…

Az ellenfél tisztelete, erényeinek megbecsülése, az arra való hajlandóság, hogy tanulj a játékából. Az a tisztelet, amit megadsz neki, hogyha pályára lépsz ellene, hogy nem veszed félvállról, hogy nem buzdítod saját csapatod az ő becsmérlésével, hogy nem érezteted vele a lekezelésed, hogy ugyanúgy lépsz pályára mindenki ellen, mintha nálad erősebb csapatról lenne szó…

Az alázat a sport irányába, hogy mindig tisztában vagy vele, csak folyamatos munkával maradhatsz jó, és mindig lesz olyan, amit még megtanulhatsz, soha nem érsz fel igazán a csúcsra.

A szerénység, amit aligha kell magyaráznunk. Persze emellett szükség van arra a magabiztosságra is, ami elengedhetetlen a pályán, hogy elhidd magadról, képes vagy rá.

Az intelligencia, ahogy megnyilvánulsz mérkőzéseken, ahogy a játékvezetővel, nézőkkel, csapattársakkal viselkedsz, és ahogy a meccs után azzal kapcsolatban a fórumokon kommunikálsz.

Az elhivatottság, amelynek következtében hétről-hétre ott vagy edzésen, és teszel érte, hogy egy napon te legyél JJ! Amellyel odaállsz minden meccs húzásakor! Amelyből erőt merítesz ahhoz, hogy eredménytől függetlenül a lefújás pillanatáig küzdj, és ne add fel!
 

Ezeket a dolgokat sokkal nehezebb megtanulni, ha nem jönnek maguktól...



Rátérvén a tegnapi reakciókra, megdöbbentünk, hogy ilyen kommentekre bukkantunk:

 

Srácok! kik ezek itt a listán??? és hol lehet szavazni a legjobbakra? vagy csak ezekre lehet?? Ez valami különdíj? Lehet h csak én találom kicsit furcsának, de szerintem csak én írom leXD”

„node a kecskemétiek??? meg 4 szolnoki? meghát... nomindegy senkit nem akarok megbántani név szerint.. de azért jópár név kimaradt még ebből a listából... akár egyesek helyett;)”

Nem szoktunk ilyen eszközökhöz folyamodni, de Berkó Gábor azért túlment egy határon, amit képzeletben meghúztunk az oldal indításakor, és alighanem sokak számára tanulságos lehet ez a megszólalás… Nem mintha a mi védelmünkre szorulnának, de a Kecskemét csapata éppen  a fenti mentális képességek terén példamutató lehet sokak számára elsősorban az elhivatottság és az alázat terén, és számunkra érthetetlen és tűrhetetlen az ilyen típusú lekezelő megszólalás.

A másik vitás pont Klinghammer Zoli listán való szereplése volt. Nos, Zoli válasza nagyszerűen illusztrálta azt, hogy miért is emelhető ki ő a magyar mezőnyből, és most egyáltalán nem a játékára gondolunk… éppen ezek miatt a mentális tulajdonságok miatt! Az a fajta szerénység, és az az intelligens viselkedés, ami mind a parázs meccseken, mind a fórumokon való megszólalásaiban tükröződik sokak számára követendő lenne… (persze ha emellett rosszul játszana, nem került volna fel :D)

A pontokra való hivatkozás szintén érdekes kérdés… Való igaz, meg szoktuk említeni a sok pontot gyűjtő támadók adatait, de kevesebb pont miatt, vagy „mert nem ő lövi a gólokat”, senkit nem hagytunk ki, ez nem szerepelt döntő érvként. Nézzük például az OB1-es listáról Tóth Gábort, vagy a nőiről Ambrus Katát, esetleg pont erről Jan Kacl-t. Biztos hátsó emberek nélkül nem lenne meg egyetlen csapat sem, ha csak a virtuóz Top Floort vesszük, nekik is maximálisan szükségük volt Mangold tökéletes védőmunkájára.

Ez a hozzászólás nem a választásaink mentegetése, sőt nem is indoklás, mert természetesen az eddigi nevek sem feltétlenül felelnek meg minden paragrafusnak a fentiekből. A listák roppant szubjektívek, és alighanem mindegyik lehetne kétszer ilyen hosszú is, nem ringatjuk magunkat illúziókba, nem tartjuk magunkat tévedhetetlennek, se a sportágat töviről-hegyire ismerőknek. Könnyen lehet, volt ahol tévedtünk, és ezt nem is vitatjuk. Az oldal egy megánkezdeményezés, amennyire a szabadidőből, a befutó információkból telik, abból gazdálkodunk (és ezt az információmennyiséget próbáljuk növelni), nem hivatalos szövetségi álláspont, és a „díjaink” sem hivatalos kitüntetések. „Munkánkat”:) hol több, hol kevesebb sikerrel tesszük, hol kisebb, hol nagyobb megelégedésre, igyekezvén minél kevesebbet hibázni, és a gyűjtött tapasztalatokat minél jobban felhasználni. A kritikát elfogadjuk, és igyekszünk tanulni belőle ( a tegnapi kommentek közt is volt kifejezetten hasznos, amin sokat gondolkoztunk ), ahogy eddig is, de sporttársaink tiszteletben tartását továbbra is elvárjuk mind az oldalon, mind a pályán… mert ez mindennek az alapja!

28 komment

Címkék: floorball

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr99288393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sharky 2008.01.07. 17:43:36

biztos hogy Berkó Gábor írta? Sok Gábor van, pl. Kelemen:))

milka11 2008.01.07. 17:46:54

ezt a cikket, az igen szellemes elejétől kezdve a JJ meghatározásán túl kötelzővé kellene tenni mindenki számára (én is többször elolvastam). benne van minden. ha nem haragszotok meg érte, szeretném feltenni a honlapunkra. biztos kimaradt belőle 1-2 dolog, de ha valaki ezek szerint lenne képes játszani, sportolni, ÉLNI..
már sok gratulációt kaptatok, de ez ismét kiérdemli..
köszönjük!

Floorballer 2008.01.07. 17:51:22

Nagyon köszönjük, nyugodtan felrakhatod, számunkra a megtiszteltetés...

Ági 2008.01.07. 17:52:39

"hogy az orra előtt becsapódó ajtajú helyi járatú buszt délelőtt 8:00 magasságában utoléri a következő megállóban,"

Gaca (WS), a többi paraméterrel hogy állsz? mert buszt elcsípni következő megállóban láttalak már, pedig nem is 23 fok volt odakint :D

Füfke 2008.01.07. 17:56:43

Milka megelőzött...a blog történetének legjobb cikke....csuklóból!!! Grat.

Journeymen 2008.01.07. 18:30:16

Milka11 és Füfke megelőzött) ...miközben olvastam azon gondolkoztam, hogy nyomtassam ki és adjam kézbe minden játékosomnak, vagy tegyem fel a honlapunkra...

Girnyaú · http://www.cartoonheroes.fw.hu 2008.01.07. 18:40:49

Grat! Remek iránymutatás mindenkinek! Baba kicsit magasabb mint 175,32, így nem róla van szó, egyébként...

És akkor megosztanám mindenkivel, hogy az elnökség tegnap kiket választott a legeknek...: (fontos: 2007 legjei)

legjobb női játékos: Sári Szilvia
legjobb férfi játékos: Mujahid Tamás
legjobb ifi női: Váradi Vivien
legjobb ifi férfi: Bulátkó Kronél
legjobb edző: Strauss Tamás
legjobb sportvezető: Galambos Tamás
legjobb játékvezető: Dávid András.

ugyan ez az nssz választása volt, de ettől még a szövetség is igyekszik majd őket valamivel díjazni. Gratulálunk Nekik!

szg01 2008.01.07. 19:11:42

Remek cikk. És tetszik, hogy egyre sűrűbbek az írások!
TESSÉK AZ UTEMET TARANI!!!:))
Gergő által feltett "legek" meg magukért beszélnek.
Külön kiemelném a "legjobb edzőt".
Nézzétek meg,mit csinál a kispadon, miket mond a kicsiknek...érdemes

Ami meg B. Gábor, pomázi gyanusítottat illeti. A nyomozást megindítottuk (egyenlőre ismeretlen elkövető ellen) gondatlanságból elkövetett súlyos közfelháborodást okozó beszólás alapos gyanúja miatt.

Kelemen Gábor 2008.01.07. 20:09:15

Sharky!

Én nyilvánosan szoktam valakit kritizálni, de ezen cikkről (mely egy ember szubjektív véleménye) nem tartom indokoltnak a fikázást!

Mert!

Nagyon jókat írogat és a kis s... (tévesen Gábor nevet kapott) írogathat amit akar, nem tudja ennek az oldalnak a nívóját elrontani mely közelít a tökéleteshez! ;)

tirnerkia #8 2008.01.07. 21:06:08

ez a ciikkkk:) huh... szavakat nem találok rá!! nagyonnagyon jól sikerült!:) ...eddig is csak ámultam szótlanul soksok írásotokon, de ezen meg aztán ;):) csak így tovább!!!:)

Sharky 2008.01.07. 22:42:57

persze, csak hülyültem, de mondjuk én a Gáborból nem vágtam le, hogy Berkóról lenne szó, de azért rád se gondoltam:)

De egyébként a cikk tényleg nagyon ott van.

Lapointe 2008.01.07. 22:51:46

Köszönettel tartozom a Floorballosok nevében is, hogy óriási lökést adtok sportunknak ezzel az oldallal. Kincs, amit meg kell becsülni. Mert támogattok minket játékosokat, a fiatalokat, a porosodókat. Szép munka! Kitartást a folytatáshoz!

Ariel#4 2008.01.07. 23:08:13

Már fél órája ülök ez előtt a szöveg előtt.. és még mielőtt vki azt hinné: többször is elolvastam ezalatt, nem azért van ez, mert lassú vagyok..:D
Journeymen ajánlotta, hogy olvassam el, és hát kap is egy fejsimogatást érte.
Remek cikk. Szerintem mindenkit megérint, aki egy kicsit is szereti ezt a sportot. Csak így tovább! Tényleg szükségünk van sok ilyen mentalitású emberre.

Triton_42 · http://tritonfloorball.atw.hu 2008.01.08. 00:54:33

Remek cikk lett. Gratulálok.
Hovatovább én a kritikus emberek közé tartozom (meg lehet kérdezni Zolit, szerintem kap tőlem eleget mindenért jogosan-jogtalanul:D) és szeretnék megjegyezni valamit:
"Az oldal egy megánkezdeményezés, amennyire a szabadidőből, a befutó információkból telik, abból gazdálkodunk (és ezt az információmennyiséget próbáljuk növelni), nem hivatalos szövetségi álláspont, és a „díjaink” sem hivatalos kitüntetések"
Elkezdetetk valami jót. Viszont ezzerl igenis jár egy olyan "felelősség", hogy az álláspont amit képviseltek, ha nem is hivatalos, de értékében közelít hozzá. Az egyetlen független floorballos információforrásként és médiaelemként amit ti írtok, az "A vélemény". A játékos, az edző, a csapat, a szurkoló tőletek kap független visszajelzést, értékelést az egész éves munkájáról, az év végi meccsen nyújtott teljesítményéről, stb... Épp ezért már túlléptetek a hobbi keretein. Ti vagytok a magyar floorballos média, és megfelelően látjátok el a feladatokat amiket a nyakatokba vettetek a blog elindításával. Gratulálok. Csak így tovább...

U.I.: valóban sok szolnoki van pl. És? Idén jók. Miért jók? mert olyan csapatjátékot játszanak, ami ellen irgalmatlan nehéz játszani. Épp ezért igazából min az első sorukat, de inkább mindnekit együtt be kellett volna tenni, az edzőt sem kihagyva. Sőt, egy cikk elférne a Szolnokról. Később akár több csapatról is, érdekelnének ilyne jellegű cikkek. Egy-egy csapat részletes bemutatása történettel, játékosokkal, stb...

T.Dávid · http://www.cannibals.hu 2008.01.08. 11:59:41

Szijasztok
Megmondom őszintén én már lemondtam a blogról :( Köszönhetően a sok "fórumharcosnak" és a mindent jobban tudóknak!
Ám mégis beleolvastam, és nagy meglepetéssel láttam Triton_42 hozzászólását :-O és azt h kezd moderalizálódni a dolog..
Grat a szerző(k)-nek, hogy jó irányba terelgetik a "nyájat" és a hozzászólóknak, hogy vevőek erre a terelgetésre!
További szép napot mindenkinek!

Journeymen 2008.01.08. 12:28:53

Letelt kb egy nap, aludtam egyet, így mostmár 99%-os bizonyossággal merem állítani, hogy a következő hozzászólásom, nem hirtelen felindulásból elkövetett irogatás a blogra:

Véleményem szerint a blogon csak a keresztnevét megadó és másokat bíráló ember teljes nevének kiadása maximálisan nem volt korrekt.... sőt...a blog első nagy hibájának tekintem.
És merem remélni, hogy mindezt nem csak azért írom, mert csapattársról van szó, de se én se "Gábor", se senki más nem indít lejárató hírportált a másik személyről, még akkor sem, ha halálos ellenségem.

Lehet, hogy ez egy példamutató cikk is akart lenni, amiben a szerkesztők megmutatják, hogy mi bizony tudjuk, hogy ki irogat a blogra, úgyhogy ejnye-bejnye annak, aki nevét nem felvállalva fejti ki olyan véleményét, ami nekem nem tetszik... de erre ott van a moderálás eszköze.

Moderálás... ki lehet csillagozni, ki lehet törölni, szerintem még le is lehet tiltani egyes felhasználókat, de szinte biztos, hogy meg lehet oldani, hogy minden hozzászólás csak egy bizonyos átfutási idő múlva kerüljön ki a nagy nyilvánosság elé, azaz a szerkesztőknek azt kelljen rá mondani, hogy "Ok, ez még belefér" és csak ez után olvashatjuk mi.

Nem akarok T.Dávid által említett nagy forumcsatát indítani vagy a továbbiakban erről vitatkozni. De szerintem ezentúl inkább moderáljatok minden 2. hozzászólást, mint hogy nevekkel dobálóztok. Ha ő nem vállalja fel a nevét, mert fél, kétszinű vagy csak jó poénnak szánta, akkor tegye ezt, de ne legyen lejáratva.

Szerintem ez így korrekt... szerintem...

Journeymen 2008.01.08. 12:30:26

Ettől függetlenül az eleje még mindig páratlanul jó :)

T.Dávid · http://www.cannibals.hu 2008.01.08. 12:54:28

Én naív.. :S :/ :( . . . .

Journeymen 2008.01.08. 12:57:55

Bocs Dávid... én igyekeztem nem "harcosnak" tűnni:)

v#7 2008.01.08. 14:39:19

Először tökéletesen azonos módon gondolkodtam mint Journeymen. Azonban - amennyire én értek az informatikához - ez a kommentelős rész előre megírt progi, így ezt átírni úgy hogy az elküldött üzenet előbb a moderátorhoz menjen és majd ők eldöntik hogy mi publikus ... szinte lehetetlen, vagy legalább is óriási feladat!! és ne feledd, hogy valószínű nekik nem ez a főfoglalkozásuk, hogy napi 24 órában a blogot szerkesztik! mi van ha vmikor csak pár óra múlva tudnak felnézni a blogba, közben érkezik pl. 25 hozzászólás és egyiket sem láthatjátok mivel mind a moderálásra vár, és onnantól kezdve meg is halt a kommentelés értelme mivel lehet, hogy addigra már nem időszerű!!!
remélem valamennyire értehető volt mire gondoltam!
nagyon durva de valószínű hatásos módszer volt amit választottak, és a fikázás megmarad a forumra!!

Triton_42 · http://tritonfloorball.atw.hu 2008.01.08. 14:51:59

Dávid: mi volt meglepő a hozzászólásomban?:D

Sharky 2008.01.08. 15:44:12

Tomi: szerintem hogy értelmes volt:))

Floorballer 2008.01.08. 15:53:18

Huh mennyi minden!

Először is nagyon köszönjük azt a sok dícséretet amit kaptunk, őszintén szólva eléggé meg vagyunk lepve és illetődve...:)

Másodszor a moderálásról: V7 maximálisan jól látja a helyzetet... a blog.hu egy elég kötött rendszer, semmi beleszólás nincs, magától működik. CSak a kommentek teljes letiltása lehetséges, de akkor meg lehetne html-ben jobb oldalt is csinálni, szóval ez értelmetlen. Első gondolatunk a moderálás volt - ahogy régebben szerencsésen elkapva a pillanatot volt is már rá példa - de átnézve a statisztikát, már 200-an olvasták, sőt reagáltak, így mindegy volt...

Az nem igaz, hogy a cél az volt, hogy megmutassuk az "erőt", vagy hogy: "ejnye-bejnye annak, aki nevét nem felvállalva fejti ki olyan véleményét, ami nekem nem tetszik..." Többen kifejtették a miénktől elétrő véleményüket, és ez rendben is van, sőt részben az az oldal célja. Többek közt te is megtetted kultúrált formában, ahogy ezen észrevételedet is megtetted. Az oldal indulásakor azonban alapelv volt, hogy más szidása, és az ominózus hozzászólásokhoz hasonló stílus nem lesz megengedve, kerül amibe kerül.

Lehet túlzott eszközökhöz folyamodtunk, de a lejáratás vádját annyiban elhárítanánk, hogy a kommentek megszületése már önmagában lejáratta a szerzőt, illetve egyértelművé tették személyét... illetve azok tartalma pedig mások irányába való tiszteletlen megnyilvánulást tartalmaztak.

Mindazonáltal ebből is tanultunk, és elnézést, ha valakinek az erkölcsi érzékét megsértettük ezáltal! Valószínűleg tényleg nem az volt a legjobb megoldás. A továbbiakban körültekintőbben járunk el... de reméljük semmilyen hasonló probléma nem fog fellépni!

Tisztelettel,
A Szerkesztők

v#7 2008.01.08. 16:29:40

kis "v" ha kérhetném!!! :P köszönöm :)

Triton_42 · http://tritonfloorball.atw.hu 2008.01.08. 17:20:19

Vendég 7-es?:D

Sharky:
néha előfordul, hogy értelmes hozzászólást abszolválok:D

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2008.01.08. 18:11:02

Kedves Szerkesztő(k), v#7!

A blog.hu motoron még van sok minden javítani való, de a kommentek kezelése pont elég jól megoldott. A probléma nem a motorral van, hanem a kommentelés természetével. A bloghoz tartozó admin felületen a Beállítás > Speciális > Kommentek fül alatt meg lehet adni, hogy kik szólhassanak hozzá a bloghoz, illetve akár bejegyzésenként is lehet a kommentek beállításait konfigurálni.

Az tény, hogy előzetes moderálás hatására valóban egy jelentős késleltetés lehet a kommentek megírása és blogra való kikerülése között, de ez nem feltétlenül probléma. Én személy szerint naponta egyszer nézem meg az RSS olvasómat, így naponta egyszer nézem meg a kommenteket is. Nekem így édes mindegy, hogy délután 2-kor vagy este 7-kor került ki az oldalra az adott komment. Persze tudom, hogy vannak mások is, akiknek pedig nagy szívfájdalom lenne, ha 3 percenként nem tudnák megnézni a friss megjegyzéseket.

Esetleg lehetne ezzel a problémával is tesztelni az új szavazó rendszert, és a legautentikusabb forrást, a blog olvasóit megkérdezni, hogy mit szeretnének: előzetes moderálást késleltetéssel? utólagos moderálást? mindenki azt ír szabadon, amit csak akar?...

Üdv,

Greg
CH
süti beállítások módosítása