Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

Tévhitek és reklamálás - Minden hétre egy szabály

2008.03.07. 11:15 Floorballer

"A múlt héten két kérdést is feltettünk, és a kommentelőket meg kell dicsérnünk: ezúttal senki eszén nem sikerült túljárnunk.

Az első, könnyebb, kérdésre acsbar megadta a választ: azonos létszámnál született gól esetén természetesen senki nem jöhet vissza a büntetőpadról, akár egyszerre, akár egymás után történtek a kiállítások.

A második kérdés a következő volt:

H11 2 perces büntetését tölti, a vendég csapat 5-4 ellen támad. A játékvezető késleltetett kiállítást ítél V4 ellen, ezért a hazai csapat lehozza kapusát. Ennek köszönhetően 5-5 ellen támadhatnak. Végül sikerül gólt elérniük. A kérdés a szokásos. Ki élvezi ezek után a büntetőpad vendégszeretetét?

Szinte mindenki helyesen írta, hogy H11 marad a büntetőpadon. A szabály azt mondja, hogy

„Ha a késleltetett kiállítás alatt a vétlen csapat szabályos gólt szerez, a gólt meg kell adni, és az utoljára ítélt késleltetett 2 perces kiállítást vissza kell vonni. Ez nem befolyásol más kiállításokat.”

Azaz függetlenül a létszámtól, gólnál a késleltetett kiállítást visszavonjuk, H11 kiállítására pedig semmilyen hatással nincs a gól.

Acsbar jól vette észre, hogy a kérdés úgy lett volna igazán precíz, ha a késleltetett kiállításról eláruljuk, hogy az 2 perces büntetés lett volna. Érdekességképpen megjegyeznénk, hogy régebben csak a 2 perces kiállítást lehetett késleltetni, ezért a fent idézett szabály úgy volt megfogalmazva, hogy „az utoljára ítélt késleltetett kiállítást vissza kell vonni.” Később a szabály úgy változott, hogy mindenfajta kiállítást lehet késleltetni (ez főként gólhelyzetben értelmes szabály), de a fenti passzus a magyar verzióban nem változott. Ez azt jelentette, hogy ha valaki szó szerint követte a szabályt, és késleltetett mondjuk egy végleges kiállítást (láttunk már végleges 3 kiállítást késleltetve…), majd gólt lőtt a vétlen csapat, akkor a végleges kiállítást vissza kellett volna vonnia. Ezért kellett a mostani verzióban ezt a részt módosítani.

Ahogy már egy kommentben ígértük, a hétvégén történtekkel kapcsolatban két dologról szeretnénk szólni (a blogger engedélyével). Akit ezek nem érdekelnek, nyugodtan görgessen a lap aljára az aktuális kérdés megtekintéséhez.

Először két idézet:

„Jah...és egy téves ítéletből csinált egy 2+10 perces büntetést”

„Az egész szituáció egy játékvezetői helyezkedési hiba miatt megítélt teljességgel jogtalan 2 perces büntetés miatt alakult ki”

Ezek a gondolatok tipikusak a magyar játékosok gondolkozásáról. Az én véleményem az, hogy semmilyen téves bírói ítélet nem jogosít fel egy játékost arra, hogy a játékvezető felmenőit szidja, vagy hogy a játékvezetőt megüsse (függetlenül attól, hogy az ütés milyen erősségű volt).

Nem menthetünk fel egy játékost egy-egy ilyen buta kiállítás után azzal, hogy „de jogosan csinálta, mert előtte a bíró is tévesen ítélt, sőt, még a játékvezető volt leginkább a hibás”. Aki már járt külföldön, nem hinném, hogy máshol ilyesmit tapasztalt volna.

Az IFF Játékvezetői Bizottságának egyik tagja mondta erről azt, az ilyen felfokozott idegállapotú játékosnak semmi keresnivalója a pályán…

A másik kérdésről sokkal szívesebben mondom el a véleményemet, mert erről akár értelmes vita is kialakulhat. Többen megjegyezték, hogy a hétvégi kupameccsekre kirendelt versenyellenőr egyik helyszínen sem klasszikus ellenőrként viselkedett. Ez teljesen szándékosan történt.

Azt gondoljuk, hogy vannak olyan felfokozott hangulatú és iramú mérkőzések, amelyen minden szituáció nyomon követése még két játékvezető számára is embert próbáló feladat. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy sok labda nélküli szabálytalanságra, sportszerűtlenségre lehet számítani egy olyan mérkőzésen, amit például a fórumon látható szópárbaj előz meg.

Ezért, kísérleti jelleggel, a JT a versenyellenőrt ezekre a meccsekre kvázi harmadik játékvezetői jogokkal ruházta fel, mondván 6 szem többet lát, mint 4. Erről az érintett csapatokat természetesen tájékoztattuk is, így őket nem érhette meglepetés, hogy az ellenőr a fontos ítéleteket megbeszéli a játékvezetőkkel.

A két meccs tapasztalata alapján azt mondjuk, hogy ez alapvetően pozitívan sült el. Mind Szolnokon, mind Komáromban jó volt, hogy egy harmadik személy is figyelemmel kísérte az eseményeket. Természetesen voltak hibák, amiket majd orvosolni kell, de a JT úgy véli, a rendszer sikeresen debütált, ezért elképzelhető, hogy a kupadöntőben, vagy fontos bajnoki meccsen ugyanezzel a rendszerrel találkozhatnak a csapatok.

A hibák közül kétségkívül a leglátványosabb az volt, hogy Komáromban rengeteg időt elvettek ezek a megbeszélések. Ennek oka leginkább az volt, hogy bonyolult szituációk sorát kellett megbeszélni, és minden ilyen esetben törekedtünk a lehető legjobb, és a mérkőzést nem befolyásoló ítélet meghozatalára, ami nem volt egyszerű. A probléma megoldására vannak ötleteink, bár talán az lenne a legkönnyebb módszer, ha a játékosok egyszer egy komoly téttel bíró meccsen nem egymással, hanem a játékkal foglalkoznának.

Konstruktív véleményeket természetesen szívesen fogadunk a kommentek között.

És akkor a remélhetőleg várva várt e heti (2) kérdés:

  1. Egy védekező játékos egy felívelt labdát lábát felemelve, lábfejével derékmagasságban levesz. Mi a helyes ítélet?
  2. Képzeljük el a következő hipotetikus esetet: Az egyik játékos két perces kiállításhoz vezető szabálytalanságot követ el. A játékvezető késlelteti a kiállítást, a játék megy tovább. Történik még egy kiállítást érdemlő szabálytalanság, a bíró ezt is késlelteti, a játék pedig folytatódik. A játékvezető egymás után késlelteti a kiállításokat, majd egyszer csak bekövetkezik egy játékmegszakítás. Legfeljebb hány kiállítást oszthat ki a játékvezető ezek után? (Azt a megoldást természetesen nem fogadjuk el, hogy akármennyi, hisz a végén lehetett egy tömegverekedés is. A kérdés lényegében arra vonatkozik, hogy meddig lehet késleltetni a kiállításokat.)"
MFSZ JT

 

 

 

 

9 komment

Címkék: floorball minden hétre egy szabály

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr65369650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No. 2 2008.03.07. 12:26:03

A kiállítást az első játékmegszakításig lehet késleltetni, ergó akár 10 percig is rohangászhat a bíró feltett kézzel a pályán. :)

acsbar 2008.03.07. 13:57:37

1.) Az én szabályismeretem szerint 2 perc.
2.) Normális esetben csak egy kiállítást lehet késleltetni. Ha ezalatt gólhelyzetben történik mégegy kiállítást érdemlő szabálytalanság, akkor azt is lehet késleltetni. Ennél többet nem. Tudtommal:)

Kelemen Gábor 2008.03.07. 14:09:36

Egy kiállítást lehet késleltetni, a következő kiállítást érdemlő szabálytalanságnál meg kell állítani a játékot és ki kell állítani a játékosokat!

durcii 2008.03.07. 16:42:52

Gábornak van igaza!

acsbar 2008.03.07. 17:30:09

Majd a főfőbíró eldönti:)

Illés Laci 2008.03.07. 20:21:57

tisztelt jtákévezető bizottság!
Szerintem nem lehet a bajnokság közben szabály modósítani ( felruházni egy harmadik személyt plusz jogokkal ) az ellenőr azért ellenör hogy értékelje és ha kell kritizálja a játékvezetők mükődését. Ez minden sportban igy van. Szerintem meg nem volt jó ez a trécselés a pályán.Amúgy senki nem mentesítette a játékosunkat a trágár beszéd alol ezt én elitélem és jogos a kiállítás de a bíró hibáját nem mentesíti. Miért nem tudja egy játékvezető azt mondani akaár itt is hogy ott akkor tévedtem ez akkora dolog?.
tiszetelettel Illés László

Türijó 2008.03.08. 17:55:03

Két dolog az ellenőr és a harmadik bíró. Komáromban harmadik bíró volt. Ha a húzós mérkőzéseken van ellenőr azzal egyetértek. A mérkőzés végén lehet értékelni, elemezni. Harmadik játékvezető, vagy videóbíró alkalmazása egyes mérkőzéseken érthetetlen. Vagy minden meccsen legyen vagy egyiken sem. Mert befolyásolhatja egyes mérkőzések eredményét is. Nyilván kívülről többet lát az ember. Nemcsak a húzós meccseken történnek mérk. befolyásoló események. Ha xy bírópáros levezet egy szezonban 24 találkozót akkor a 25 is megoldják önállóan.
Tudom h a JT jót akart , de ahogy Komáromban működött az nagyon nem volt jó.

aaa 2008.03.11. 15:30:06

már nincs magas láb az ifjúsági vb selejtezőn legalábbis ezt mondták...

webb04 2008.03.11. 16:32:34

1.Ha derékmagasságban lábfejjel ér a labdához az 2' (ütője bármely részével vagy lábfejével derékmagasság felett...).Ha meg gólhelyzet akkor büntető is.
2.Gólhelyzet esetén több kiállítás is lehet késleltetett és ha gól születik akkor az utoljára megítélt érvénytelenedik.Szerintem
süti beállítások módosítása