Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

Az Ősz "Izéi" - Játékvezetők (vigyázat: teljesen komolytalan értékelés!:) )

2008.01.30. 13:16 Floorballer

/A most következő cikket megfelelő humorérzék hiányában csak az iróniára fogékony felügyelő jelenlétében ajánljuk. Mielőtt hozzálátna, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!:)Amennyiben közben érdeklődését veszti a kedves olvasó, a végére feltétlen görgessen le! /

Az ősz játékosainak értékelése után még mindig van kik felett pálcát törni! A pályán ugyanis nem csak mezőnyjátékosok, kapusok kapnak helyet, hanem az idén többnyire tarkában pompázó „sípos emberek”, „sporik”, „bírók”, „játékvezetők”, „*******”-k is (valamennyi idézet a pálya mellől származik). Nem vállalkoznánk a játékvezetők őszi teljesítményének személyre szabott értékelésével, hiszen egyrészt maximálisan nélkülöznénk saját meccsélményeink következtében az objektivitás leghalványabb szikráját is, másrészt alighanem komoly indulatokat is kiváltanánk.

Szerencsére birtokunkba jutott azonban a sporttudományok neves szaktekintélyei Sten Bergman svéd zoologus szurkolókat illető megfigyelésein alapuló, roppant körültekintő T.A.K.A.R.O.D.J.Á.S.P.O.R.I. címet viselő dolgozata (Tudományos Alapú Kimutatás A RadikálisanObjektívDrukkerek, Játékosok Által Sípmesterek Produkciójához Oktalanul Ragasztott Intelmekről ). A mű teljes közlése nem áll módunkban annak terjedelme miatt. Bergman biológiai megfigyelései a gnú csordák vonulásával, a paradicsommadarak párválasztási szokásaival és megannyi csoportos jelenséggel kapcsolatban érdekes alapot szolgáltattak a szurkolók mind tömegekben való viselkedésének, mind egyéni megnyilvánulásainak pszichológiai felderítéséhez. Ezek a részek kétségkívül figyelemre méltóak, de mi átugorván a tudományos bevezetés fejezeteit, egyből a floorball játékvezetőkre vonatkozó magyarországi megfigyelésekhez lapoznánk (hangsúlyozzuk, hogy minduntalan pályamelletti élményekre, valamint fórumokon fellelhető adatokra támaszkodtak a kutatók). Innen sem emelhetünk ki mindent, de a főbb pontokat megragadnánk!:

„A kor szellemének és az EU oktatásnak megfelelően a szurkolók, játékosok a játékvezetők teljesítményét általában nem érdemjegyek formájában, hanem szöveges értékelés segítségével minősítik. A legismertebb kategóriák: kiváló, tűrhető volt, hááát, pfff, pocsék, csapnivaló, szánalmas, csalók, ********… (további kategóriák is ismertek, ezek megnevezésétől azonban egy ilyen igényességű disszertációban eltekintenénk). A pontosabb kép alkotásához mi a továbbiakban bevezetünk egy 0-100 pontig terjedő skálát, és megvizsgáljuk, hogy hogyan alakul ki a szurkoló és az érintett játékos fejében a játékvezetőt minősítő végső kép az események tükrében.

Ahogy a diákok is úgy vélik, hogy minden felelet 5-ös érdemjegyről, maximum pontszámról indul, csak a hibák halmozódásával veszít értékéből, úgy a játékvezetőt is megilleti az ártatlanság védelmének elve. A szurkoló szemében végtére is a játékvezető a gyűrűsférgek osztályába tartozik is ember. Ennek megfelelőn 100-as skálán értékelésük hipotetikusan 100 pontról indul, amely a mérkőzés helyszínén való megjelenésük pillanatában azonnyomban 70-re módosul. Ha meg sem jelenik, akkor pedig egész egyszerűen egy negatív előjel kerül a pontszám elé. (Kivételt képez az az eset, ha csapatunk 5+1 tartalékjátékossal tudott csak megjelenni a járványos megbetegedések következtében, a halasztást pedig nem engedélyezték. Ebben az esetben a játékvezető szárnyasoltárt kap a képzeletbeli klubház bejárati ajtajával szemben a vitrin felett.)

Attól a pillanattól fogva, hogy a játékvezető megjelenik, a szurkoló egyből minősíti minden egyes mozdulatát! A főbb szempontok (zárójelben megpróbáljuk számszerűsíteni a szurkoló fejében lezajló értékcsökkenést/növekedést):

A megérkezés időpontja

Amennyiben a játékvezető már a melegítés megkezdése előtt megjelenik a helyszínen, nyilvánvaló módon azért teszi, hogy az ellenfél játékosaival való legendásan jó kapcsolatát ápolhassa a meccs előtt (-6 pont).

Amennyiben a melegítés kezdete után érkezik meg, nyilvánvalóan nem veszi komolyan az egész dolgot (-3 pont).

Ha a kezdés előtt 10 perccel, vagy annál később érkezik meg, akkor elkésett! (-10 pont) Ha meg sem érkezik, akkor a már fentebb taglalt esetek állnak fenn!

A játékvezető öltözéke

Ha utcai ruhában érkezik, és a helyszínen öltözik át, akkor nyilván éreztetni akarja a már mezben ácsorgó játékosokkal szemben önnön felsőbbrendűségét, ráadásul „minek neki az egyenmelegítő” (-3 pont). Ha mondjuk munkából érkezik öltönyben, akkor -5 pont.

Ha egyenmelegítőben érkezik, akkor fel akar vágni ezzel, de legalább elvegyül (-2 pont).

Maga a bírói viselet kétféle lehet a szurkoló szemében:

  1. Az első típus a játékvezető szexuális orientáltságát megkérdőjelező színű (-2 pont+kacajok)
  2. Az ellenfél mezével „könnyen” összetéveszthető, így le kell cserélni (-2 pont + érvénybe lép az első pont)

A játékvezető felszerelése

A játékvezetőnél mindig kell lennie sípnak, számlatömbnek, ragasztószalagnak, mérőszalagnak, tollnak, papírnak, piros lapnak, ezen felül Hitachi G 23 SF típusú parkettacsiszolónak, csavarhúzónak, villáskulcsnak, Gemini parkettalaknak, 5különböző színű meznek, BINZEL hegesztőpisztolynak (kapuvas esetleges sérülése), csótányméregnek, felmosórongynak, padlótisztítónak, seprűnek, elsősegélydoboznak, hordozható eredményjelzőnek, defibrillátornak. (hiányzó eszközök száma x -2 pont)

A síp hangereje kulcskérdés: 70dB hangerő alatt a játékvezető erélytelen (-4 pont), 71dB felett a hang bántja a fület, ezen felül feleslegesen rémiszti meg a játékost (-6 pont, ha valaki ijedtében elsírja magát, újabb -3 pont).

A mérkőzés előtti tevékenység

Az igazolásokat 5 percnél kevesebb ideig vizsgálja: felületes, átsiklott az ellenfél jogosulatlanul pályára lépő tagjai felett (-3 pont, csapatunk veresége esetén -3x(a különbség)-10 pont).

Az igazolásokat 5 percnél tovább vizsgálja: kukacoskodó módon hibát keres csapatunk sportorvosijai között merő rosszindulatból (-5 pont, ha talál is, akkor -50 pont).

A kapukat szinte csak szemrevételezéssel ellenőrzi: a meccs folyamán biztosan kapunk gólt az oldalhálón lévő résen átsuhanó lövésből (-(kapott gólok száma/3)x5 pont).

A kapukat akkurátusan megvizsgálja a melegítés közben: akadályozta játékosainkat a megfelelő koncentrálásban (-3 pont).

A mérkőzés

Mint említettük, a szurkoló is tudja, hogy a játékvezető a denevér egyenes ági leszármazottja is ember, így személyével szemben a mérkőzés kezdetéig nincs kifogása. Kivételt képeznek az alábbi esetek:

  • A játékvezető testvére, barátnője, barátja, menyasszonya, vőlegénye, rokonának barátnője, barátja, rokonának barátnőjének a rokona az ellenfél soraiban játszik
  • A játékvezető és/vagy rokona korábban együtt járt/ együtt jár/a jövőben együtt fog járni az ellenfél valamely játékosával és/vagy annak rokonával.
  • A játékvezető valaha játszott/játszani fog az ellenfél soraiban
  • A játékvezető részt vett valaha/jövőben részt fog venni az ellenfél edzésén, vagy az ellenfél valamely tagjával már látogatott egy edzést
  • A játékvezető korábban már fújt számunkra vesztes meccset
  • A játékvezető korábban már fújt az ellenfélnek győztes meccset
  • A játékvezető már látta játszani az ellenfelet és legalább a játékosok 50%-át (vagy 2 főt) személyesen ismeri
  • A játékvezető ismer olyat, aki nyíltan szimpatizál az ellenféllel
  • A játékvezető már vett részt közös tevékenységben az ellenfél bármely játékosával (együtt utazott vele, egy a háziorvosuk, közös iskola, egy óvodába jártak, stb.)
  • A játékvezető egy közigazgatási területen nőtt fel az ellenfél bármely játékosával

A fenti esetek mindegyike -10 pontot ér, az összeg pedig halmozódik, ha több eset is fennáll!

A mérkőzés közbeni tevékenységet minősítő 13+1 alapelv:

  1. A játékvezető az ellenfél csapatát támogatja
  2. A JT soha nem a megfelelő játékvezetőt küldi
  3. A játékvezető minden mérkőzésen legalább 5 sorsdöntő hibát vét
  4. Az ellenfél tetszőlegesen nagyarányú győzelme esetén is egyértelműen van egy olyan pillanat, amikor a játékvezető eldöntötte a meccset
  5. A játékvezető mindig, MINDIG belenyúl a meccsbe, minden kétes szituációban az ellenfélnek ítél
  6. Az utolsó 5 percben a síp bárminemű használata egyértelmű jele annak, hogy a játékvezető el akarja dönteni a meccset
  7. Amennyiben csapatunk egy mérkőzésen 2 vagy több perc kiállítást kap, abból 2vagy több perc jogtalan. (10 perc összbüntetésen belül az összes az volt)
  8. Egy mérkőzésen csapatunk legalább 3 jogos büntetőt nem kap meg
  9. Ha az ellenfél a meccsen x büntetőt kap, abból legalább x+1 teljesen jogtalan volt, az esetek felében szabadütést sem ért
  10. Az ellenfél szükségesnek vált kiállításainak száma a megadott kiállítások száma szorozva 2-vel + 10 perc összefüggés alapján számolandó
  11. A csapatunkat sújtó piros lap minden esetben jogtalan, mert az ellenfél ütött először
  12. A csapatunkat sújtó 5 perces kiállítás a rosszindulat legfőbb jele, egyértelműen bizonyítja a játékvezető szándékát
  13. A 2+10 perces kiállítás esetén játékosunk bizonyosan, az „elnézést spori, egészen biztosan helyes ítéletet hozott az imént?” mondat téves értelmezése miatt került a büntetőpadra
  14. A játékvezetőhöz képest Kulcsár Attila a tisztesség megkérdőjelezhetetlen szóvivője és élharcosa

A pontszámítás alapelvei:
A kezdősípszónál kialakult pontszám
– [a kapott kiállítás percekben*2pont + 5 percesek száma *3 pont + piros lapok száma *10 pont + 10 percek száma*5 pont]
+[az ellenfél jogos kiállításainak száma * 1 pont]
+[az ellenfél jogtalan kiállításainak száma*2pont]
+[a nekünk megítélt büntetők száma *5pont]-[az ellenfélnek megítélt büntetők száma*15pont]
+[kétes szituációkban javunkra hozott ítéletek száma*1 pont (nem mintha lenne ilyen)]-[kétes szituációkban ellenfél javára hozott ítélet*3 pont]
+[góljaink száma*1pont]-[nem megadott góljaink száma*10 pont]
+[ellenfél nem megadott góljainak száma*2pont]-[ellenfél megadott góljainak száma (ezeket minden esetben falt előzi meg)*10 pont]
+ [győzelem esetén 0 pont] – [döntetlen esetén 20pont, ha utolsó két percben történt az egyenlítés, akkor 30pont]-[ellenfél győzelme esetén 50pont]

- tetszés szerinti indoklással kiosztható 100 pont

A játékvezető díjazása

A játékvezetői díj minden esetben jár (kivéve, ha a játékvezető negatív pontszámot ér el). Az utiköltség helyes számolási módja:

A megtett kilométerek száma Forintban + egy 1.4-es Toyota Yaris fogyasztásával számolt benzin költség szigorún az 1974-es aktuális benzinárakkal + A.P.E.H. (Adományozott Pénzösszeg Eredményfüggő Hányada) norma (szerzett pontok *1000Ft – ellenfél szerzett pontjai *3000Ft)

Negatív érték esetén természetesen a játékvezető fizet kártérítést!”

 

Ezzel a kis szösszenet végére értünk! Komolyra fordítva a szót: le kell szögeznünk, hogy mélységesen tiszteljük azokat, akik szabadidejüket nem sajnálva minden nehézség és szitokáradat ellenére hétről-hétre sípot ragadnak! A valósággal való bárminemű egyezés csak a véletlen műve! Reméljük mindenki jól szórakozott, és helyén kezelte az olvasottakat!:)

Az alábbiakban felsoroltuk a legtöbbet vezető, és legelismertebb játékvezetőket széles a határban. Két szavazást is indítunk, melyek címe eléggé egyértelművé teszi, hogy mire is várjuk a választ. Ennél a témakörnél a moderálást különösen szigorúan fogjuk venni, ezt előre jelezzük!

5 komment

Címkék: floorball játékvezető ősz izéi

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr46317788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

floorballek 2008.01.30. 16:03:24

én ha tehetném, Vinyót kérném, vagy Kovács Barnit, vagy Váradi Gyuri bácsit :D

1 debreceni · http://www.dfse.hu 2008.01.30. 19:53:07

Soron kívül szavazni szeretnék Duró Norbertre vagy Varga Gergőre!:)

gerard 2008.01.30. 20:07:29

a legjobb az egészben, hogy amennyire vicces meg marhaság, annyira igaz
egyébként rég nevettem ennyit egy cikken :D

jeje 2008.01.31. 16:24:20

Akire szavaztam az jön az első bajnokira fújni....ennyi:D:Dzsírkutya

Triton_42 · http://tritonfloorball.atw.hu 2008.01.31. 23:36:19

Bundagyanús jeje:D;)
süti beállítások módosítása