Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) női (66) noi (87) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

A holnap a tegnap fényében, amiért ma aggódsz - 2. rész: OB2

2008.07.08. 10:02 Angleton

A kiscsapatok és az előzmények fényében joggal „amatőr” jelleggel aposztrofálható bajnokság után térjünk át a „profikhoz”, akiknek már komolyabb kritériumoknak kell megfelelni, amelyek a korábban elért amatőrnek semmiképpen sem nevezhető eredményeknél kezdődnek, de nem feltétlenül ott folytatódnak. A számok változásának érdekében szemeinket elsősorban a csapatok cserélődését elősegítő helyekre fókuszáljuk, azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy minderről nem írhatnánk a többi csapat nélkül, akiknek szintén igyekszünk egy kevés helyet szorítani.

A második számú bajnokság története 2002/2003-as szezon óta datálódik, amely mindössze két évig mondhatta magát a legalsó pontvadászatnak. Hányattatott sorsára jellemző, hogy évek óta talán itt van a legnagyobb jövés-menés a résztvevő csapatok számához képest. A színvonal és a kiélezettség nőtt, talán soha nem látott izgalmak közepette dőlt el idén a bajnokság végkimenetele. Azonban mi is kezdünk kicsit megszédülni a számok erdejében, így nem vállalkozhatunk a teljes történet megírására: a történelem kezdete a mi szemünkben is sajnos már csak legendák sokasága, a legendák pedig mítosszá homályosodtak, így előző cikkünkhöz hasonlóan a 2005/2006-os esztendőnél nyitjuk ki a históriáskönyvet. A bajnokság kezdete előtt tudni lehetett, hogy az OB1 bővítésre kerül, ezáltal két csapat egyenes ágon, további egy pedig osztályozó útján biztosíthatta helyét a legfelsőbb osztályban.

Az első helyet a Debreceni FSE szerezte meg, akik – ki ne tudná – azóta már magyar bajnoknak vallhatják magukat. Ha kicsit korábbra is visszanyúlunk szédületes sport és menedzseri teljesítményt felmutatva 3 év alatt meghódították Magyarországot, otthont teremtettek, jelenleg két palánk tulajdonosának vallhatják magukat és nem mellékesen az OB1 egyik élcsapatának, ami mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény.

Második helyen végzett a Miskolci Betyárok csapata, akik két évnyi OB1-es szereplés után a másodosztályba kényszerülnek. OB2-es karrierjük nehezen indult, azonban némi szerencsével, vagy megfelelő kapcsolattal – kinek, hogy tetszik – szert tettek a hőn áhított palánkra és az OB1-ben már csak vendégként szerepelhettek Egerben. Nagyszerű szervezőmunkájuknak hála jó pár csapat vendégeskedhetett a Miskolci Városi Sportcsarnokban, ami a kongó lelátók ellenére is impozáns látványt nyújt.

Harmadik helyezett lett és az osztályozó sikeres megvívásával csatlakozott az OB1 mezőnyéhez az OB2 egyik alapító tagja, a Neumann FSE, akik eredményes szerepléssel igyekeztek bizonyítani, hogy a 0 pontos évad a legjobbak mezőnyében is szolgálhat megfelelő tanulságokkal és motivációval. Ha év végére megfogyatkozva is, de elérték céljukat és ismét a legmagasabb osztályban játszhatnak azóta is. Létszámbeli problémáikat jelentős játékosmozgással orvosolták, míg idén új otthonra leltek és a jövőben Kartal nagyközség nevét viselve szerezhetnek dicsőséget a legkisebb lélekszámú aktív floorballos településnek.

A másik eredetileg osztályozós – igaz a kiesésről döntő – nyolcadik helyen az Ares „B” csapata végzett. A frissen feljutott gárdának nem sikerült azóta sem bizonyítania és folyamatos létszámproblémákkal is küszködik. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a jelenlegi „A” csapat számos játékosa itt pallérozódott, így semmiképpen sem tekinthető hasztalannak ez a társulat sem. A tabellán elfoglalt pozíciójuk ellenére nem kényszerültek osztályozót játszani egyetlen egyszer sem a három év alatt a liga létszámproblémái miatt, ennek ellenére jövőre mégis a harmadosztályban találkozhatunk velük, hiszen a fentiek nem állnak arányban a felmerülő költségekkel a vezetés szerint, így nem indokolnak OB2-es szereplést.

A nyári holtszezon érdekes változásokat ígért, hiszen 10 csapatra kellett volna bővülnie a mezőnynek, melyből kettő „helyettes” nélkül távozhatott.  A helyzet a mostanihoz hasonlatosnak volt mondható: a csapatok nem tolongtak annak ellenére, hogy nem foghúzásra kellett jelentkezni. A 4 feljutó helyet végül nem is sikerült feltölteni, így a krónikában lapozva csak 9 csapat feszült egymásnak. A győztes az általunk felölelt 3 év közül itt veszítette a legtöbb pontot, azonban ebben az évben volt várható a legkisebb mozgás is, így minden pontvesztésnek sokkal nagyobb súlyt lehetett tulajdonítani.

Ebből a mezőnyből harcolta ki elsőként az osztályváltást és az első helyet a Bajai Darazsak együttese. Távol minden floorballos településtől kellett megteremteniük a hazai pályát, amely így is csak részben sikerült. Teremproblémáik adódtak, így számos meccset az agglomerációhoz tartozó Vaskúton voltak kénytelenek lebonyolítani, azonban ki feledhetné el a legendás bajai kupák hangulatát, az OB1-es döntőt, ahol a Top Floor-t letaszították trónjáról. A darazsak fullánkot szegeztek, megcélozták a legfelsőbb mezőnyt, azonban a szúrásban kimerültek és anyagi okok miatt nem felfelé váltottak osztályt, hanem lefelé. A csapat fele távozott, az üres helyeket az utánpótlás játékosaival töltötték fel és azóta igyekeznek helytállni az OB3 élmezőnyében.

A második helyet nagy csatában, mindössze egyetlen pont előnnyel szerezte meg a Veszprém Lizards csapata, és vívta ki ezzel az osztályozó mérkőzéshez a jogot. Az egyetemi város csapata az OB2 kezdete óta ebben a bajnokságban szerepel – a hőskorban az OB1-ben is megmérettettek -, és „újkori” történetük során ezen egyetlen alkalommal kerültek a legfelsőbb osztály közelébe. Évek óta otthont adnak az Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságnak, ahol a legrangosabb olyan csapatnak számítanak, amely valamely „hagyományos” bajnokság mezőnyében is szinte változatlan kerettel áll helyt.  Rossz nyelvek szerint nem volt feltétlen céljuk a legrangosabb osztályban szerepelni, a siker kapujában vereséget szenvedtek a Miskolc csapatától és gólzsákjuk távozása után már nem is tudtak a meghatározó csapatok között maradni, azonban idén számos új játékos mutatkozott be.

Ezzel a feljutó helyek el is dőltek, a legalsó, kilencedik pozíciót ismét az Ares „B” csapata szerezte meg ugyanannyi ponttal, mint egy évvel azelőtt.

Elérkeztünk a közelmúlthoz, melyet már ezen oldal hasábjain követhettünk nyomon, így talán felesleges lehetne hosszasan méltatni az idei sikerkovácsokat, azonban igazságérzetünkre csorbát vetne, ha elmulasztanánk eme kedves kötelességünket.

Első helyen végzett a Szolnok Cannibals FK csapata, szinte hibátlan mérleggel: csak az utolsó fordulóban szenvedtek vereséget, pontot ezen kívül csak egy alkalommal veszítettek. Történetükre visszatekintve az OB1 alapító tagjainak mondhatják magukat, idén bizonyították, hogy az elmúlt 2 év mindössze kisiklásnak tekinthető és a korábbi nagyszerű játékosok nyomdokain újabbak lépkednek.

A második egyenes ági feljutást érő helyezést az utolsó fordulóban a már bajnok Szolnok ellen szerezte meg a Phoenix Fireball SE. Tűzlabdájuk folyamatosan felfelé ível, indulásuk óta minden évben sikerült javítaniuk korábbi pozíciójukon, és ebben az évben elérkeztek a legnehezebb feladat kapujába. Kíváncsian várjuk idén miként sikerül átlépni a küszöböt.

Az első osztályozós, harmadik helyen a White Sharks HC csapata végzett. Ők a második OB2-es idénytől fogva voltak jelen a mezőnyben, számos játékost adtak első osztályú csapatoknak és a transzferáradat ellenére szinte mindig a feljutásért küzdöttek. Idén a szokásosnál kisebb mértékben módosult keretük, és mellé a sok éves munka eredményeként kiharcolták a legmagasabb osztályban való részvételt, kétszer is legyőzték a Miskolc csapatát, így helyük lenne az első osztályban mindenképpen. Sajnálatos módon a csapat anyagi helyzetét nem sikerült megfelelő szintre hozni, így az aktuális hírek szerint egy csapatként búcsúznak a magyar floorball mezőnyétől.

A negyedik helyet és ezzel a jogot a kétmérkőzéses osztályozóra az OB1 kilencedik helyezettjével a MÖSE Triton csapata szerezte meg. Kétévnyi pályafutásuk során végig az élcsapatokat üldözték és idén megfogyatkozva bár, de törve nem életben tartották az élvonalhoz fűzött reményeiket. Azonban a mindent eldöntő mérkőzéseken érvényesült a papírforma és kettős vereséget szenvedtek, így feladták a célokért való küzdelem legszentebb módját és egyesülnek a Cartoon Heroes csapatával, hogy együtt az OB1 egyik legbővebb keretét adják.

Az elméletileg ismét a kiesésről döntő osztályozós, tízedik helyet ismét az Ares „B” szerezte meg, azonban megelégelve az eddigieket, jelentős önkritikát gyakorolva már az OB3-ba adták le nevezésüket.

Ezzel el is érkeztünk a mai naphoz, azonban mindenképpen meg szeretnénk emlékezni legalább felsorolás szintjén minden csapatról, akik történetünk idején pénzt, időt, közutakat/ MÁV-ot/ Volán-t nem kímélve bejárták az országot és megküzdöttek a dicső bajnoki aranyérmekért:

Ares HC „B” – 3 sikertelen évad után az OB3-ban igyekeznek majd bizonyítani, hogy nem volt érdemtelen a szereplésük. Megjegyezzük, az „A” csapat is tett itt egy egyéves kitérőt.

Bajai Darazsak – 4 esztendőt töltöttek itt, melyből kettőt a Pakssal közösen abszolváltak. Bajnokként hagyhatták el az osztályt, legnagyobb sajnálatunkra a lefelé vezető irányba

Debreceni FSE – 1 évig játszottak itt, a mesebeli legkisebb gyermekhez hasonlóan jöttek, láttak, győztek

Kecskeméti Református Gimnázium – 1 évadot húztak le egy OB3-as arany jutalomjátékaként, pénzügyi okokból önként lefelé távoznak

Miskolci Betyárok – követve a debreceniek példáját, 1 év alatt átgázoltak a mezőnyön, azonban idén visszatérhetnek egykori sikereik színhelyére

MÖSE Triton – 2 idényt töltöttek az OB2-ben, egyből a felsőházhoz tudtak csatlakozni, idén pedig az osztályozót is kiharcolták. Egyesülés útján távozik az együttes a mezőnyből, ezzel várhatóan elveszíti saját jogú OB2-es tagságát.

Neumann FSE – összesen 3 évig voltak tagjai a mezőnynek, kétszer is felfelé távoztak, az OB2-t kinövő játékosok egyik legjelentősebb felvevőcsapata lett

Phoenix Fireball SE – a fiatal csapat 2 év alatt „járta ki” ezt az osztályt, aminél láttunk gyorsabbat, de szégyenkezésre semmiképpen sem ad okot, sokkal inkább büszkeségre

Rudas Floorball Team – A legutóbbi volt a csapat 1. és ez idáig egyetlen idénye az OB2-ben: példásan leküzdötték a pályán kívüli nehézséget, és mellette azon belül is helytálltak. Jövőre a bajnokság egyik esélyesei lehetnek

Szegedi FE – nagy álma válhatott valóra a csapatnak, hiszen előrelátható nehézségeik ellenére 1 szezont eltölthettek ebben a bajnokságban. Eredményeikben való csalódottságukat csak tetézhetik anyagi nehézségeik, így jövőre ismét OB3-ban fognak szerepelni

Szent-Györgyi DSE Szombathely – 4 idényen vannak túl a mezőnyben, 2-2 év közé egy önszántukból vállalt OB3-as ékelődött be, idén mostoha helyzetük miatt a a floorball-térképről való levonulás mellett döntöttek

Szolnok Cannibals FK – 2 évig voltak tagjai a mezőnynek, felülről érkeztek és most ugyanerre távoznak

SZPK „B” – 5 év után az utánpótlás-nevelő intézmény átcsapott öregfiúk-csapattá, így ma már a megváltozott céloknak megfelelőbb OB3-ban szerepelnek

Veszprém Lizards – 6 idény, melyet egy hetedik követ, már-már nem létezhetne nélkülük az osztály

White Sharks HC – 5 szezont harcoltak végig, idén végre elérték céljukat, ennek jutalmát azonban megszűnésük miatt már lehet nem arathatják le

A kellemes emlékek után ezúttal is visszatérünk a rideg valóságba, és kockásfüzetet ragadva igyekszünk kipréselni magunkból néhány számot, mely sosem tükrözheti az emlékeinket, de talán támpontot adhatnak az elkövetkezendő évekhez:

  • A Budapest-Vidék arány 3 évet tekintve 5:10 (évekre lebontva 3:5, 4:5, 4:6)
  • Ez idő alatt egy csapat átlagosan mindössze 1,8 évet töltött az OB2-ben, az OB3-ból feljutók még ennél is kevesebbet, 1,55 évet
  • A felsorolt 15 csapatból 8 úgy távozott lefelé (megszűnést is beleértve, a MÖSE Triton-t is ide számítva) a pontvadászatból, hogy az elért eredmények alapján még lett volna lehetősége itt szerepelni
  • 3 év alatt nem volt lehetőség a kiesés elkerüléséről döntő osztályozót megrendezni
  • 9 csapat érkezett az OB3-ból, 6 csapatnak sosem kellett az OB2-es története előtt OB3-ban bizonyítania és mindössze 2 csapat érkezett az OB1-ből (idén jelenlegi információink szerint ez az arány 10:6:3-ra módosul)
  • A 9 OB3-ból érkezett csapat közül a következő évadban 2 lesz csupán tagja a mezőnynek, de a Miskolc idén már felülről érkezik
  • A 9 OB3-ból érkező csapat közül 3-nak sikerült kivívnia az OB1-es szereplés jogát, az OB1-ből kieső 2 csapatnak sikerült visszajutni, az OB1-es múlttal nem rendelkezők közül kikerülő 2 további feljutó anyagi okok miatt nem tudta vállalni a legmagasabb osztály költségeit, de még az OB2-t sem
  • Az OB1-ből kiesők viszonylag gyorsan (átlag 1,5 év) visszajutnak a legmagasabb osztályba
  • A mezőnyben 2 fiókcsapat fordult meg, egyikük sem tudott meghatározó együttessé válni, jövőre mindkettő már a harmadik vonalban folytatja (a Kecskemétet önállónak tekintjük, habár a Diamonds biztosította a jogi hátteret)
  • A szabályos körülmények biztosításával 5 csapatnak akadt problémája, 4 az OB3-ból érkezett. 3-nak sikerült maradéktalanul megoldani (a Bajai palánkot szabályosnak és teljesnek tekintjük), 1-nek részben sikerült megfelelő helyszínt biztosítani, 1 csapat egyáltalán nem tudta rendezni helyzetét
  • 3 csapat indokolta tudomásunk szerint csak és kizárólag anyagi indokokkal távolmaradását (év végi eloszlást tekintve 0:1:2) – nem számítottuk ide a létszámproblémával is küzdő egyesületeket

A fentiekből kitűnik, hogy az utóbbi három évben a másodosztály nem tudta tartani az OB1 növekedésének ütemét, az alulról érkezők fele részben anyagi okok miatt fúj visszavonulót, azonban hiba volna elhallgatni, hogy ezen 9 csapat közül 4-nek sikerült érmet szereznie, vagy az első négy hely valamelyikén végeznie. A mezőny feltöltődésének problémáját tovább árnyalja, hogy csak egyszer nőtt az OB2 létszáma és idén jelen állás szerint a teljes mezőny fele hiányozni fog, ami megkérdőjelezi a bajnokság létjogosultságát. Ezen a ponton azonban szeretnénk kilépni szerepünkből és jelezni azon csapatok számára, akiknek jelentős anyagi problémáik támadtak, hogy a megnövekvő költségeket talán ellensúlyozhatja a kevés induló és az ezzel járó minden eddiginél alacsonyabb mérkőzésszám, így amennyiben tehetik, átértékelhetik helyzetüket. Azt is igyekszünk észrevenni, hogy a mezőny itt sem tudott stabil maradni, sok csapat tűnik el itt is, illetve látja be, hogy menedzselés terén még nem áll készen a másodosztályra, illetve nem tud lépést tartani az első osztállyal. Mindenképpen ki kell emelni azonban a vidéki csapatok törekvését, akiknek problémája akadt a hazai pálya biztosításával, hiszen mindössze 1 csapat nem tudott a székhelyének közelében játszani. Zárásként szeretnénk sok sikert, eredményes szezont kívánni az itt indulóknak és reméljük, hogy azon csapatok, akiknek célja lett volna még itt szerepelni, mihamarabb visszatérnek!

/Köszönetet szeretnénk mondani a Fekete Ló és Veszprém Lizards csapatainak honlapjaikon megtalálható információkért, valamint Székely Gergőnek, aki mint egykori VB-tag segítette munkánkat!

Továbbra is fenntartjuk, hogy a cikk saját véleményünket tükrözi, nem hivatalos információkon alapul, azonban ha valaki a saját csapatával kapcsolatosan hibát vél felfedezni, észrevételét szívesen fogadjuk a blog e-mail címén./

 

Szólj hozzá!

Címkék: floorball ob2 múlt jelen jövő

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr37557785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása