Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

Bemutatkozik a Lengyel Női Bajnokság

2009.11.01. 12:07 Bernard

Női válogatottunk felkészülési tornán vesz részt a 2009. november 6-8. között Komáromban és Ácson tartandó November Kupán. Az ellenfelek Szlovákia és Lengyelország csapatai lesznek.

Bemutatkozik a lengyel női bajnokság. 

Az OB. csapatainak létszámát tekintve első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy a lengyel női floorball még gyerekcipőben rugdalózik a magyar bajnoksághoz képest, azonban a kép csalóka. Az idei szezonban ugyan csak négy csapat szerepel, a mérkőzéseik színvonala alapján azonban nyugodtan nevezhetnénk Lengyel Női Elit ligának is.

Információink szerint az ország területén jóval több női floorball csapat létezik, azonban a versenyszerű foglalkoztatásukhoz sajnos nincsenek meg a megfelelő vezetők, edzők. Pontosabban jó szakemberekben ott sincs hiány. Ám aki idejét, energiáját nem sajnálva összetartana egy női csapatot, olyan sajnos kevés van, s még akkor nem is említettük a szponzor kérdést. Többek között ez is a magyarázata annak, hogy például egy Varsó szintű városnak vannak ugyan válogatott szintű játékosai, csapata viszont már nincs. Ezek a játékosok vagy lemorzsolódnak és más sportág felé veszik az irányt, vagy átigazolnak más város még éppen létező klubjához.

Az ország földrajzi helyzetét tekintve nem könnyű a helyzet, hiszen a magas kilométer számok miatt olyan bajnoki rendszert kellett kialakítani, amely még működőképes az amatőr státuszú játékosok és edzők számára.   

A 2009/2010-es bajnokságban az alábbi csapatok vitézkednek: 

- Energa Olimpia Osowa Gdansk

- UKS Absolwent Siedlec

- UKS Multi 75 Killers Krakow

- MMKS Podhale Nowy Targ    

Aki felüti az atlaszt és ujjával rábök Gdansk illetve Nowy Targ városainak pontjaira, akkor máris "asztamindenit"! Az a cirka 681 km - csak oda - elég "Hümmögtetős" szám, mondjuk egy hazai Debrecen-Komárom kb. 340 km-éhez képest. (Tudjuk volt idő, amikor a férfi és női mezőben szükséges volt megtenni egy Debrecen-Szombathely 459 km-es távolságot.)

A lengyel szövetségi vezetés a négy női csapat számára egy 12 körös (előre lefixált 12 hétvége) alapszakaszt alakított ki, amelyben a csapatok szombat-vasárnap ritmusban játszanak és az utolsó körre 2010 március 28-ai hétvégén kerül sor. Ezt követi majd a 2010. áprilisban kezdődő rájátszás. Gyakorlatilag a szezon során bárki lehet végső győztes. Egy győztes mérkőzésért 3 pont jár. Az első körben október 3-4-én a már említett Nowy Targ-i csapatnak Gdansk-ba kellett volna utaznia és ott tölteni a hétvégét, azonban az "újvásáriak" nem jelentek meg, így a Gdansk szabad volt. Siedlec-be azonban ellátogatott a magyar érdekeltséggel bíró Krakkó Killers és két nap leforgása alatt a hazaiak kétszer nyerni tudtak (12-6 és 6-3). 

A második kört október 24-25-én rendezték. Gdansknak ismét ki sem kellett mozdulnia otthonról, a két győzelemével az aktuális listavezető Siedlec csapatát fogadták (csak egy laza 802 km-es túra oda-vissza). Az első két harmadban nem bírtak egymással a csapatok (0-0, 3-3) a végére gyaníthatóan a hosszú út fáradalmai miatt a vendégek elkészültek erejükkel és két gdanski gólra már nem érkezett válasz, így 5-3-ra egy szoros mérkőzésen a hazaiak győztek.

A 2. kör második - vasárnapi - mérkőzésén a siedlecieknek már momentumai sem lehettek, mert a hazaiak elsöprő 7-0-s győzelemmel a tabella élére kerültek. A Gdansk jó szereplése nem meglepő, hiszen a lengyel női válogatott szövetségi kapitánya a trénerük és a csapat legalább 10 játékost ad a nemzeti - nem félreérteni - gárdának is! 

A gdanski helyszínen tehát két hazai győzelem született, nézzük mi történt 604 km-el déli irányban Krakkóban, ahonnan kizárólag Blogunk részére érkezett helyszíni riport.

A helyi Killers két vereséggel nyitott Siedlecben, s most azt a Nowy Targ-ot fogadta, amelyik még nem lépett pályára ebben a szezonban.

Találtunk más érdekességet is a két csapat keretét vizslatva. Agnieszka Sral tavaly még a nowy targiakat erősítette, idén azonban főiskolai tanulmányai miatt Krakkóba igazolt. A két csapat bemelegítésekor nem is maradtak el a nőies ölelések és üdvözlő puszik a volt játékostársakkal. Agnieszka Sral-ról érdemes tudni, hogy dinamikus mozgású, atletikus felépítésű és kivételes technikai képességekkel bíró játékos.  Elnézve volt klubja keretét, bizony egy kulcs játékos tette át székhelyét Krakkóba.

Ha már az új igazolásoknál tartunk, akkor vegyük sorra a hazai Gyilkosok további új szerzeményeit is.

Varsóból érkezett a kapus Klaudia Jaczewska (ezzel már három remek hálóőr van a keretben), Malgorzata Raszynska hátvéd, Beata Stromecka támadó, Malgorzata Pazio támadó. Pazióra érdemes lesz figyelnünk, mert tagja a novemberben Komáromba utazó válogatott keretnek is. A hazai csapatnak van egy nemzetközi igazolása is, és itt jön a mi kötődésünk.  Magyarországról a White Sharks HC-ból a lengyelül kifogástalanul beszélő Bodócs Emese húzott magára krakkói dresszt. 

Pillantsunk bele az UKS Multi 75 Killers Krakow két hazai mérkőzésébe. 

2009. 10. 24. 17.00 óra 

Lengyel Női OB.

2. kör, első mérkőzés

Krakkó, Lengyelország, 18 néző 

UKS Multi 75 Killers Krakow - MMKS Podhale Nowy Targ 4-5 (0-2, 2-1, 2-2)

A csarnok egy olyan általános iskolához tartozik, amely a folyosón kihelyezett tablók szerint már három felnőtt férfi röplabda válogatottat adott Lengyelországnak. Maga a pálya nem szabványos kézilabdapálya méretű, hanem keskenyebb és rövidebb is pár darab palánk elemmel. A talaj Gerflor felületű, a bejárattól szemlélve jobb oldalon kb. 100-150 főt befogadni képes székekkel ellátott minőségi lelátó van. Ami mindenképpen érdekes, hogy helyhiány miatt a jegyzőkönyv vezető asztal a lelátóra szorult és a játékvezetőknek fejmagasságban volt a derék időmérő cipőorra.

A játékosok egészen pontosan 60 perccel a kezdő sípszó előtt érkeztek ki a melegítéshez. Félpályás kocogás, gimnasztika, majd hosszas nyújtás következett és fél órával a kezdés előtt jöhetett a labdás bemelegítés. Mindkét oldalt figyelve azonnal szembetűnő volt, hogy a kapusok nagyon képzettek. Lábmunkájuk átlagon felüli, kezük gyors, a kidobásaik pedig vetekedtek egyes profi baseball játékosok hajításaival.

A mezőnyjátékosok dinamikusan mozogtak, koncentráltan készültek az ütközetre.

A bíró páros - róluk külön - ellenőrizte az igazolásokat, a jegyzőkönyvet, majd húzást mutattak és kezdődött a találkozó. 

Az első harmadban azonnal egymásnak estek a csapatok. Szembetűnő volt, hogy a pálya kisebb mérete miatt az öt-az-öt elleni játékban egyszerűen nem volt hely. Temérdek egyéni akció, a védővel egy az egyben küzdelem jellemezte a találkozót. A félpálya magassága gyakorlatilag már lő távnak bizonyult és a játékosok éltek is ezzel a lehetőséggel. Nagyon sokat dolgoztak a kapusok. Taktikai elemeket, tudatosan felépített akciókat egyik oldalon sem lehetett felfedezni, melyre a magyarázat: egyszerűen nem volt hely a pályán. A Nowy Targ azt a "face-to-face" szorosan követő emberfogást alkalmazta, amelyet a világversenyeken a játékvezetők már két perces kiállítással büntetnek. Az iram és a technikai színvonal kiemelkedően magas volt. A Krakkóiak hátulról próbáltak ívelni a kapu előtti területre több-kevesebb sikerrel, míg a vendégek egyéni akciókkal, labdacipeléssel támadtak. A mérkőzés a sok párharc és minőségi egyéni megoldások miatt nagyon élvezetes volt, viszont aki a "labdajáratós", sok passzos  kombinatív stílus híve, annak volt némi hiányérzete.      

Különbség nem volt a két csapat között a szerencsésebb Nowy Targ mehetett a szünetben két gólos előnnyel az öltözőbe. 0-2.

A második harmad 6. percében újabb vendég találat született így már akár eldőltnek is tekinthették volna a két pont sorsát a vendégek, azonban egy perccel később és még azon belül is két gólt szereztek a Gyilkosok. Hiába. Elég volt két gyors villanás, vagy vendég részről kihagyás, s máris megint nyílt volt a küzdelem. 2-3.

A harmadik harmad, harmadik percében a már említett Agnieszka Sral gólt szerzett volt egyesülete ellen, így a krakkóiaknak sikerült háromgólos hátrányból felállniuk és kezdődhetett minden elölről. Mondhatni férfias küzdelem vette kezdetét, mert a magyar női liga meccsekhez képest temérdek ütközés és test-test elleni játék volt a jellemző. A játékosok estek keltek, mégis szó nélkül felállva mentek tovább. A hozzáállás példaértékű volt mindkét oldalon. Két gyors gólt tudott szerezni a fekete mezben szereplő Nowy Targ, amire az a Malgorzata Pazio tudott csak válaszolni, akit mi is láthatunk majd Komáromban és Ácson a November Kupán. 4-5.

Hazánk lánya Bodócs Emese teljesítménye önmagáért beszélt. Edzője Artur Pyjos bízott benne és az első sor védelmében adott neki helyet. Az egy szem emberelőnyös helyzetben is pályán volt. Teljes értékű partnere volt társainak, nem lógott ki a sorból, sőt. Passzai rendre társat találtak, lövéseit a kapus védte. Amikor ütközni kellett ütközött, amikor felfutásra nyílt lehetősége élt a helyzettel. Szerencsésebb helyzetben, ha a csapat kapitánya Dominika Bogaczyk és az új igazolás Beata Stromecka értékesíti a remek passzait, akkor 1+2 mutatóval zárhatta volna a találkozót. 

Összességében elmondható, hogy két azonos tudású csapat közül a szerencsésebb nyert, akinek egy helyezettel többet sikerült kihasználnia. A krakkóiak ugyanúgy zsebre tehették volna ezt a mérkőzést, mint ahogyan a vendégeknek ez sikerült. Kíváncsian vártuk a másnapi visszavágót. 

2009. október 25. 17.00 óra

2. kör második mérkőzés

Krakkó, Lengyelország, 25 néző 

UKS Multi 75 Killers Krakow - MMKS Podhale Nowy Targ  8-6 (3-2, 2-2, 3-2)

Vasárnap mindkét alakulathoz csatlakoztak még játékosok, így frissített erővel léphettek pályára. Változatlan intenzitással minden ott folytatódott, ahol szombaton a lányok befejezték. Sokat ütköztek, sokat cseleztek, de a korábban már leírtak miatt nem alakulhatott ki taktikus sokpasszos játék, vagy egy ember állta a labda útját, vagy szimplán két letett ütőn akadtak el az átadások. Legtöbb esetben az volt a döntő, hogy az egy-egy elleni párharcokat éppen melyik csapat játékosa nyerte meg. A gólszerzéseknél ugyanez volt a helyzet. Az előző nap a Nowy Targ volt szerencsésebb, ezen a napon a Krakkónak jött ki jobban a lépés, így a két meccsen váltott győzelem született. Mindkét csapat elégedett lehet a két mérkőzésen begyűjtött három-három ponttal.

Bodócs Emese tartani tudta előző napi formáját, ezen a mérkőzésen is összejöhetett volna számára a 2+2 mutató, az első harmadban a jobb felső sarokba tartó lövését a kapus az utolsó pillanatban vette észre és tolta ki, míg a harmadik felvonásban egy hátulról eleresztett kapás lövésébe ért bele egy a kapu előtt dulakodó hátvéd. 

A tabella két kör után: 

1. - Energa Olimpia Osowa Gdansk  2 mérkőzés 6 pont.

2. - UKS Absolwent Siedlec 4 mérkőzés 6 pont.

3. - MMKS Podhale Nowy Targ  2 mérkőzés 3 pont

4. - UKS Multi 75 Killers Krakow 4 mérkőzés 3 pont. 

A bíráskodásról pár gondolat. Mindkét alkalommal ugyanaz a bíró páros ténykedett, akiket nem a szövetség küldött egy másik városból, hanem a hazai csapat beszervezésében lényegében "hazai", bírói vizsgával rendelkező urak fújtak. Senkinek a fejében még csak fel sem merült az elfogultság kérdése. A kétes helyzetekben a bírói ítéleteket látványos kommentár nélkül fogadták. Az előnyszabály és az ismétlődő szabálytalanságok megítélésénél akadtak gondjaik. Abban a tekintetben precízek voltak, hogy a kiállításokat párban mutatták a csapatok, jegyzőkönyvvezető és a nézők felé.

A lengyel női válogatottal tehát hamarosan találkozunk!

 

Szólj hozzá!

Címkék: floorball lengyel bajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr251489641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása