Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

Minek nekünk kapus?

2009.11.11. 05:25 Anwar_

Az idei év számtalanszor produkálta azt a szituációt, amit eddig elszigetelt jelenségként, nagy ritkán említettünk (mert ha volt ilyen, eddig is mindig megírtuk, mert ritkaságszámba ment), mára viszont tendenciává vált, hogy egy csapat kénytelen kiállni bajnoki mérkőzésre úgy, hogy nincs kapusa. Nemrég Dennis Sulander, a CH kapusa válaszolt kérdéseinkre, és volt egy kósza, számára teljesen természetes mondat, ami nekünk nem kicsit szúrta ki a szemünket. Idézzük: 

Hárman voltunk kapusok a csapatomban, és én voltam a harmadik, új igazolásként. Mindkét kapustársam megsérült az edzésen a meccs előtt, így tudtam, hogy nekem kell védeni. 

Gondolom így már sokaknak feltűnt egy mágikus számm és egy magyarországi hiányposzt. Három kapus! Ez hazai viszonylatban (egyes esetektől eltekintve) az álom kategória. Mert mi is manapság a divat? Van 1 kapusunk, aki reméljük, mindíg ráér és reméljük, sosem sérül meg. Az utóbbi időben számos eset bizonyította, fontos a remény, de nem elég.

A hölgyek mezőnyében a CH küzd kapus gondokkal, Bogit újabban Bánki Erna helyettesítette. A férfi legmagasabb osztályban legutóbb a WS hozott le mérkőzést: Vincze kapus távolléte miatt, az ifjabb Jesch állt a kapuban. A férfi második vonalban a Neumann kapusa, Kárpáti sérült meg, őt helyettesítette már szinte mindenki ( pl. Bock, Vörös) a csapatból, volt, hogy igencsak eredményesen. A legutóbbi fordulóban 10 gót kapó Ares “csikóknál” is mezőnyjátékos térdelt a kapuban, miután Szabó Gergő sérült. 

Felmerülhet (illetve bennünk fel is merült) a kérdés, hogy lehetséges ez? Hogy lehet egy első, esetleg második vonalas csapatnál, hogy egy kapust foglalkoztat? 

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Mert nincsenek kapusok. Be kell látnunk, bizony ez jelenleg (a felnőtt mezőnyt tekintve)  hiányposzt. Természetesen vannak „fellegvárak”, ahol két azonos képességű kapust sikerül foglalkoztatni, ilyen például az SZPK, hölgyeknél a Phoenix gárdája különösen erős ezen a téren, a második vonalban pedig a Rudas büszkélkedhet nem akármilyen hálóőr-duóval.

Vannak hosszú ideje 1 kapusra építő csapatok, ilyen például a WS, ahol Vincze állja évek óta a sarat, vagy az évről-évre bajnoki aranyra pályázó Ares, ahol Vígh Laci „szólózik” már egy ideje. A hölgyek mezőnyében viszont az a ritka, ha két kapussal rendelkezik valaki (Phoenix, SZPK), örülnek, ha egy akad, aki vállalja, hogy beáll.

Mi az ok? Számos összetevőről gondolhatjuk, hogy közrejátszik a kialakult helyzetben, igyekszünk tényleg az összes lehetőséget felsorolni. Természetesen akadnak majd, akik máshogy, „egyszerűbben” fogalmazzák majd meg a választ.

Első okunk, amivel senki nem szállhat vitába:

Aki beáll a kapuba, az nem normális! :)

Kell egy „flúg”, hogy az ember bevállalja, hogy süvítő labdák, korongok, pakkok repüljenek felé, nem kis sebességgel, és ha kell, testével hárítsa el a gólveszélyt. Ez sokakat elriaszthat, ugyanakkor ne felejtsük el azt sem, hogy például amikor pici gyerekek voltunk, és még focisták akartunk lenni, mindenki csatár akart lenni (kivéve a flúgosok :) ). Ők a hősök, ők aratják a babért, döntik el a meccset.

Nálunk is inkább a góllövésre, mintsem a gól megakadályozására koncentrálunk. A kapusposzt nem épp hálás, ezt elismerjük. A kapus, aki nem hibázhat. Láttuk már üres kapura a támadót akkora luftot ütni, hogy az ütőt távolsági busszal kellett visszahozni, de ezt gyorsan elfelejtjük. Ha a kapus hibát vét, beszed egy „potyát”, azt akár évekig (!!!) az orra alá dörgölik. Rövidre zárva: a poszt lélektanilag is megviselő, nagy felelősséggel jár. 

A következő okunk pénzügyi vonatkozású. Egy teljes, minőségi kapusfelszerelés összeállításának összege hat számjegyű. Ezen felszerelések egy része „fogyóeszköz”, amit időnként pótolni kell. További nehezítés, hogy a csapatok költségvetésében (tisztelet a kivételnek) nem szerepel ezen felszerelések beszerzése, megvétele, ezt a kapusnak kell intéznie, kifizetnie. Ő a meccsre sem kap csapatmezt, saját felszerelésében véd. 

További kérdést vet fel a kapusok képzése. Németországot említenék itt, ahol kézikönyvet adtak ki a floorball kapusok képzéséről. Itthon képzési rendszerrel, szisztémával nem igazán találkozhatunk, legjobbjaink autodidakta módon, hibáikból, tapasztalataikból, meglátásaikból, valamint más sportágakból áthozott ismereteikből táplálkozhatnak. 

És legvégére hagytuk a szerintünk No.1. okot. A sérülésveszély. A sportág sajátossága, hogy a nem megszokott testhelyzet extrém megterhelésnek teszi a kapusok bizonyos testrészeit, különös tekintettel a térdre. Különösen veszélyes épp ezért csak 1 kapust tartani, hisz nem mindegy, hogy mekkora terhelést kell kiállnia a delikvensnek egy szezonban, edzéseken, mérkőzéseken. A szervezetnek pihennie kell. 

Több kapust is megkérdeztünk, akik összességében azt mondják, 2 kapus lenne az ideális, ugyanis a bajnoki mérkőzéseken kívül az edzéseket is végig kell védeniük, nem tudnak pihenni, nem csak testben, fejben is elfáradnak. 

Számos okot felsoroltunk, biztos több alternatíva kimaradt, de összességében elmondható, hogy a poszt külön figyelmet kíván, külön képzést és biztos örülnének a portások némi tárgyi segítségnek is. 

Ne legyenek illúzióink, a kérdés nem holnapra fog megoldódni, de különös körültekintéssel kell kinevelni a következő kapusgenerációt…és szerencsére úgy fest, az utánpótláskorúak között vannak páran, akikre szép jövő vár!

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr801501621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kt#11 · http://rudasfloorballteam.hu 2009.11.11. 11:42:03

"Aki beáll a kapuba, az nem normális!" - és milyen igaz! :) Semmi rossz szándék, csak kell egyfajta "mentalitás" ahhoz, hogy valaki a kapu elé merészkedjen.
Egyébként sokszor furcsának is találtam más csapatoknál ezt a kapustalanságot. Valahogy a Rudas nem ilyen :). A már említett OB1/B-s hálóőrök mellett további két kapusunk vitézkedik az OB2-ben, és a Torpedónak kölcsönadott Szabó Zsolt mellett egy tehetséges hölgy kapus is bő keretünk tagja.

Croissant 88 2009.11.11. 13:20:21

Én is szeretlek Tibi :D akármennyire is igazad van. :D

"Rudas büszkélkedhet nem akármilyen hálóőr-duóval" ezt köszi, már nem először írjátok, mindig jólesik!

szg meg azzal lesz híres, hogy mindig sérült, hihetetlen. Neki a Triton-szív adott erőt, mióta az a társaság nincs, már az egészsége se bírja úgy. Vagy csak öregszik? :D

Nekem eddig semmi komoly sérülésem nem volt (kop-kop-kop), szerintem a mezőnyök csak nem elég tökösek ehhez :D

A német kézikönyv elérhető valahol, valahogy? Engem érdekelne.

crewe31 2009.11.11. 14:21:51

Bocsi de most nem a témához fogok hozzászólni...:S
Csak az érdekelne hogy a következő ifi VB re mikor kezdi meg az u19 válogatott a felkészülést? Azért kérdezem itt is mert a fórumon nem nagyon válaszolt senki..:)

Gété 2009.11.11. 15:12:00

Valóban igaz, hogy kisebb vagyonról van szó, ha valaki kapus szeretne lenni, de ez ne vessen vissza senkit. Amin azonban nem szabad spórolni szerintem az a térdvédő, szuszpenzor, könyökvédő, sisak.
A mellvértet kezdetben helyettesítheti a fejénél kivágott polifoam, a felsőt egy mackófelső, a nadrágot egy melegítő.
Annak idején még én is beálltam a kapuba és egy bmx-es térdvédővel szálltam harcba, s akkoriban egy susogós gatyába vartunk be paplanbélést.
Azok a régi szép idők....

pavel61 2009.11.11. 15:52:55

Honnan vettétek ezt a 6 számjegyet.? nem az itthoni forgalmazókat kell nézni. Sokkal olcsóbban be lehet szerezni. 50 ezerből már tisztességes felszerelés van. De a kezdés akár 30 ezerből megúszható. Postaköltséggel együtt.

Neluril 2009.11.11. 17:58:59

@pavel61: Én már vettem Canadien Velocity+ felszerelést 150ezer forintért.

De ha veszünk egy nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább árkategóriába tartozó felszerelést:
- Sisak: 15.000 Ft
- Kapusnadrág: 20.000 Ft
- Kapusfelső: 15.000 Ft
- Térdvédő (rövid): 12.000 Ft
- Mellvédő: 15.000 Ft
- Kesztyű: 8.000 Ft
- Szuszpenzor: 5.000 Ft
----------------------
Összesen: 90.000 Ft
+ cipővel (ez sem mindegy milyen, ráadásul elkopik a teteje, úgyhogy azt már máshova nem használod) már megközelíti vagy át is lépi a százezer forintot

Persze lehet venni Rosco, Jolly, stb felszerelést is sokkal olcsóbban, de az nagyon gyakran olyan is... nem feltétlenül az hogy hamar tönkremegy, de vagy nem véd rendesen, vagy nagyon kényelmetlen, vagy mindkettő.

Neluril 2009.11.11. 18:03:56

Bónuszként itt egy hasznos kapustréning-anyag az IFF honlapjáról:
windows3.salibandy.net/Materiaalit/special_situations&Goalkeeping.pdf

pavel61 2009.11.11. 18:51:16

@Neluril: Mondtam, hogy ne a hazai forgalmazók árait nézd!

pavel61 2009.11.11. 18:52:05

Salming sisak pl 20 euro.

Vígh Laci · http://gportal.hu/portal/areshockeyclub/ 2009.11.11. 21:03:06

@Gété: szerintem a könyökvédő nem fontos, én sose hordtam pl =)

@pavel61: tény... rajtam is kb 110 ezer forintnyi felszerelés van mindig... és komolyan NEM MINDEGY milyet veszel sajnos... nagyon jól meg kell válogatni. és amint tudjuk minőség egyenesen arányos az árral =)

Neluril 2009.11.12. 01:12:54

@pavel61: Valószínűleg igazad van, mostanában csak Czech Openen láttam külföldi forgalmazótól származó terméket, de az megint egy más árstratégia amit ott használnak. Én abból indultam ki hogy Finnországban 60 euróért vettem egy Canadien sisakot, ami itthon 72 eurónak megfelelő forintba került. Ez csak +20% a finn árhoz képest, de ez 2002-ben volt, azóta sokminden változhatott, és feltehetőleg változott is.

szg01 2009.11.12. 02:44:53

@Croissant 88: Kösz vazzeg, hogy gondolsz rám...sajnos van benne valami, amit mondasz, azóta nem az igazi az egész :(
A cucc tényleg nem mind1, egy vagyont költöttem már rá úgy, hogy az alapfelszerelést (mez gatya) BAGÓÉRT vettem (összesen 1000korona volt) Szlovákiában. Nadrág totál elkopott, kéne egy új, térdvédőből "kiment az anyag", kéne új, kesztyű elrongyolódott, kéne új...na csak ez az ISMÉTELT kiadás itthon legalább 50ezer.

micsodal 2009.11.12. 08:46:54

A kapus cucc tény, hogy egyszerre a legnagyobb "befektetés", de egy mezőnyjátékosnak is vannak, lehetnek írdatlan költségei. Ha komolyan csinálja valaki, akkor nem egy 10 ezer forintos teremcipőben, hanem valami jobb féle cipelllőben (20 ezer alatt ritkán kapni) ami heti 2-3 edzéssel és bajnoksággal, jó ha másfél két évet kibír, de inkább 1 év. Utána már szét megy (rossz pályák), nem úgy tart stb. Ha nem egy alsó kategóriás ütővel játszik, akkor az min 15-20 között van, és az akár egyszeri használat után is eltörhet, benne van... persze van aki éveken keresztül 1 ütőt használ, mert "szerencséje" van. Az ütőfej törik a legkönnyebben, egyrészt szabálytalan ha törött, másrészt már nem is olyan, meg kopik, puhul stb. A grippet is sokan cserélik, ha már megkoppik. 4-5 ezer forintok ezek is, és nem egyszeri költségek. Szóval összehasonlítva, egy mezőnyjátékosnak is lehetnek irdatlan kifizetései sportszerre. Viszont amíg midnen kapus sokat költ, addig játékosok közül csak néhányan.

szg01 2009.11.13. 07:03:00

@pavel61: Nagypapám is addig hordott egy zoknit a kis drágám, amíg szinte saját anyag nem is volt rajta.
Na én ezt követem :)
2 fasza oldalszalagom még van :)

Tudod, csak pozitívan :)

Füfke 2009.11.18. 23:03:19

Nevelés-nevelés!!! Az SZPK 4 kapusa (2 fő OB.I, 2 fő Női OB) az Eötvös műhelyből származik!

Lehet várni a sült galambot, csak éppen nem érdemes!
süti beállítások módosítása