Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

Vitafórum - A bajnoki rendszer jövője, 1. rész

2007.07.13. 13:20 Floorballer

Ígéretünkhöz híven a sportágunkkal kapcsolatos komolyabb témákról is szót ejtünk alkalomadtán. Bár legutóbb a bajnoki trófeáról született eszmefuttatás nem talált különösebb visszhangra, ezúttal megpróbálkozunk a bajnoki szisztéma elemzésével.

A bajnokság egyre növekvő létszáma egyre újabb kihívások elé állítja a szövetséget és a versenybizottságot. A csapatok száma folyamatosan nő, a bajnokságok létszáma, lebonyolítási rendszere így időről időre változik. Mindenkinek megvan erről a véleménye, alighanem az optimális megoldásról alkotott elképzelése is, ennek ellenére építő jellegű eszmecsere a fórumon erről még nem nagyon alakult ki. Célunk, hogy az új versenykiírás és a nevezett csapatok ismeretében körültekintően összefoglaljuk a helyzetet, és a változtatások előnyeit, hátrányait egyfajta vita indítóként. Ezek után várjuk az észrevételeket, hozzászólásokat, hogy mindenki véleménye meghalgattatásra leljen, hiszen csak így jöhet létre egy megfelelő hosszú távú terv.

A közzétett adatok alapján több-kevesebb hiányossággal az alábbi létszámok alakultak ki:

Férfi OB1 – 10 csapat

Az utolsó kettő osztályozót játszik, a bajnoki cím sorsa 2 teljes kör után rájátszás nélkül dől el. Kötelező MK indulás.

Férfi OB2 – 10 csapat

Idén a fórumon látható információk alapján teljes lesz a mezőny, bár még láthatunk kérdőjeleket. Itt is két teljes kör után hirdetnek bajnokot, az első kettő feljut, a harmadik, negyedik helyezettek osztályozót játszanak. A kilencedik és tizedik helyezett osztályozót játszik. Kötelező MK indulás.

Férfi OB3 – 15 csapat eddigi adatok alapján

Feltehetőleg ismét területi alapon történő csoportokra bontás után rájátszás. Az első kettő feljut, a harmadik negyedik osztályozót játszik.

Női OB1 – 10 csapat

Két teljes kör, a helyezések rájátszás nélkül dőlnek el. Kötelező MK indulás.

Ami az idei szezont illeti, két fontos változás látható:

  1. A rájátszás eltörlése az első osztályokban
  2. Kötelező MK indulás az első két osztályban

A két kérdés külön-külön is érdekes lehetne, de meggyőződésünk, hogy egyben érdemes foglalkozni velük. A rájátszás eltörlésével elveszítjük a bajnoki döntő eseményét, cserébe az egész éves teljesítmény nyeri el jutalmát, nem egyetlen jól vagy rosszul sikerült meccs dönt. Ez egyértelműen a színvonal emelkedéséhez kell, hogy vezessen, hiszen az eddigiek során számos csapat már január tájékán páholyban érezhette magát, most azonban minden mérkőzésnek, minden elhullajtott pontnak jelentősége lesz.

A bajnoki döntő kompenzálására a focihoz hasonlóan kötelező lesz a magyar kupa indulás, ami által igazi rangja lesz az eseménynek, mindenki képviselteti majd magát. Ily módon a kupadöntőnek az eddigieknél is komolyabb szerepe lesz, nem kerül a bajnoki döntő árnyékába.

A jövő alapjai

Az idei változásoknál sokkal fontosabbak azonban a hosszú távú elképzelések. A rá következő szezonban az OB1 12 csapatosra bővül, az OB2-ből 4 csapatnak is lehetősége nyílik a feljutásra (kettőnek természetesen még meg kell mérkőznie ezért az osztályozón). Az OB2 10 csapatos marad, ami önmagában is elgondolkodtató tény, hiszen így első osztályunk népesebb mezőnyt tudhat majd magáénak mint a bázisul szolgáló másodosztály. A feljutók pótlására 2 csapatnak kell érkeznie az OB3-ból és további 2 osztályozhat.

Az első osztály bővítésének számos motivációja lehet:

1.      Több mérkőzés a bajnokság során.
Ez egyrészt üdvözölendő lépés, másrészt megfontolandó, hogy az amatőr sportág amatőr szereplői hány mérkőzést is bírnak el egy szezonban egyéb tevékenységeik mellett. Valószínűleg ez a plusz 4 meccs még nem lép túl a határon, de így is figyelemreméltó plusz költséget és időt eredményez. Ezen felül a versenynaptárba is be kell zsúfolni további 4 hétvégét. Ennek eredményeként a téli és nyári szünetet valamint a nemzetközi hétvégéket leszámítva szinte valamennyi hétvégén mérkőzések kerülnek megrendezésre. A 12 csapattal egyébiránt olyan nemzetek bajnokságaihoz zárkóznánk fel, mint a nálunk előrébb tartó cseh, svéd, norvég bajnokság.

2.      Cél lehet a felzárkóztatás.
Több csapat játszhat az első osztályban, így többen mérkőzhetnek meg a nagyokkal. Ezzel párhuzamosan azonban nem szabad megfeledkeznünk a másodosztályról. A feljutók számára természetesen megnyílik az út a fejlődés irányába, megmérkőzhetnek a legjobb csapatokkal is éles körülmények közt. Több lesz azonban a már előre lefutottnak tekinthető meccs nagy valószínűség szerint, ami ismét nem kedvező fejlemény. Továbbá  a szakadék tovább mélyül az OB1 és az OB2 sorozata közt. Ez aligha szorul magyarázatra, hiszen további két csapat távozna a mezőny éléről. A tavalyi bővítéssel a Miskolc és a Debrecen egyenes ágon, a Neumann pedig osztályozón távozott a második ligából. Azt nem állíthatjuk, hogy a feljutók ne állták volna meg helyüket, színesebbé tették az OB1 küzdelmeit, viszont ki merjük jelenteni, hogy bár az OB2 kiegyensúlyozottabb lett, de érezhető volt az élcsapatok „tömeges elvándorlása”. A hosszú távú tervekben meg kell találni valahol az egyensúlyt az OB1 fejlesztése és az átmenet folytonosságának megőrzése közt, ellenkező esetben teljesen szétszakad a mezőny, és visszaesik már a másodosztály is. Meglátásunk szerint egy bajnoki rendszer akkor igazán jól működő, ha az alsóbb osztály első 3-4 helyezettjét egy bajnokságba rakva a felsőbb utolsó 3-4-ével egy ki-ki meccsekkel teli, szoros liga alakulna ki elméletben. Ez mutatná, hogy egy feljutónak minden esélye megvan a megkapaszkodásra, illetve hogy az OB2 is tartja a lépést.
 

Az OB2-vel kapcsolatos további kérdés, hogy ezzel a bővítéssel lehetséges lesz-e a létszám megőrzése, azaz lesz-e elegendő OB3-as gárda akik hajlandóak vállalni a magasabb osztálybeli megmérettetéseket. A két bajnokság közt alapvető különbség van. Erre világított rá Liska Bálint is, az OB3 felelőse. Az OB2 a harmadosztályhoz képest számos plusz költséget és időráfordítást követel meg. Ezt nem vállalja mindenki. Ösztönözni természetesen lehetne a bajnoki rendszer átalakításával, azaz a harmadosztály bajnoki rendszerbe terelésével. Így a pluszköltségek sokkal kisebbek lennének, nem lenne olyan nagy a különbség. Ezzel párhuzamosan azonban felmerülne a kérdés, hogy hány csapat vállalná az így átalakított OB3-at. Valószínűleg több társaságnak nem állna módjában ezen feltételeket teljesíteni. Liska Bálinttal teljes mértékben egyet értve a legalsóbb osztály jelenlegi, kupa rendszerű lebonyolítása mellett törnénk lándzsát. Ez a rendszer biztosítja, hogy a sportot kedvelők könnyen beléphessenek a szövetség és a liga vérkeringésébe. Amennyiben pedig komolyabban is érdeklődnek a sport irányában, akkor a feltételeket megteremtve tovább tudnak lépni (Debrecen, Miskolc, Dunaújváros, Szeged, Kecskemét…). A kuparendszer eltörlése óriási bázis elvesztését jelentené.

Lehetőség lenne egy amatőr bajnokság kiírására, és ezzel párhuzamosan a bajnoki rendszerű OB3 létrehozására, viszont ez kommunikációs szempontból nem szerencsés. Az „amatőr bajnokság” számottevően rosszabbul hangzó kifejezés mint az „országos bajnokság”. Ezen felül nehezebbé teszi a tovább lépést, hiszen ha például az amatőr bajnokság bajnoka úgy dönt, hogy „belép a rendszerbe”, akkor egy újabb év jönne az OB3-ban,míg jelen esetben jó eséllyel ki tudná harcolni a feljutást is, hiszen eleve OB3 résztvevő lehet csak. Ez a plusz év, plusz költség jelentős gát lehet az elhatározás megszületését illetően. Újabb lehetőség lenne az OB4 megalakítása. Ehhez azonban egyelőre egyrészt nincs elég csapat, másrészt nincsenek meg a megfelelő feltételek sem: palánk, játékvezető. Sajnálatos módon már az OB3 is meglehetősen kis figyelmet kap. Ha megszületne még egy bajnoki rendszerű osztály, és e mellett egy kuparendszerű negyed osztály, akkor a helyzet még tovább romlana. Nem beszélve arról, hogy jelenleg még évről-évre alakulnak csapatok, sokszor roppant gyors ütemben felnőve az élgárdák szintjéhez (Debrecen, Diamonds), ezzel további egy évre kárhoztatnánk őket a feljutás rögös útján, ami nehezebbé tenné játékosaik megtartását.

Amennyiben tovább nő a csapatok létszáma, a megfelelő megoldás talán (a külföldi mintákat követve) egy két csoportos OB2 lehetne területi alapon. Ez azonban újabb aggályokat is felvethet. A lefelé terebélyesedő bajnokság és a 12 csapatos OB1 egy „Elit Liga” kialakulása felé vezetne. Ez a tendencia már most megfigyelhető, hiszen a feljutást az egyes osztályok közt anyagi vagy egyéb okoknál fogva gyakran nem vállalják csapatok. Az OB1 mezőnye így például változatlan marad idén. Kérdés, hogy hány OB2-es csapat vállalná jövőre a feljutást, még inkább, hogy hány OB3-as. Ez mindenképpen előzetes felmérést igényelne a nagy változások meghozatala előtt. Amennyiben lefele öröklődnek a feljutási jogok, akkor értelemszerűen nem a legjobb játékerőt képviselő csapatok kerülnek feljebb egyfajta amerikai rendszert kialakítva: a minden feltételnek megfelelő csapatok megragadnak a felduzzadt „Elit Ligában”, az alsóbb osztályokból az egyre inkább előtérbe kerülő igazolások (ez a téma szintén megérne egy hosszabb elemzést) útján megszerzik az Elitbe vágyó tehetségeket, akik nélkül a csapatok aztán nem vállalják a feljutást félvén a sorozatos vereségektől. Jelenleg még a sikerélmény motiválja sportágunkat, és 14 győzelem az OB2-ben sokak számára nagyobb élmény, mint mindössze 4 az OB1-ben egy komplett szezon során.

 

Összefoglalva tehát el kell dönteni a hosszú távú célokat. Egy folytonos átmenetet magában hordozó bajnoki felépítés irányába akarunk lépni, vagy megteremteni egy szinte már profi Elit Ligát, és fenntartani az alsóbb osztályokat a tehetségek felkutatására és a sportág népszerűsítésére. Mind a két rendszer hordoz magában előnyöket és hátrányokat. Azt azonban leszögezhetjük, hogy az alsóbb osztályokra igenis oda kell figyelni, hiszen ma már a legtöbb játékos itt kapcsolódik be a „rendszerbe”, az itt megszerzett élmények a döntőek, ezek lesznek később a motiváló vagy épp ellenkezőleg, elriasztó erők.

28 komment

Címkék: bajnoki rendszer vitafórum

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr78117371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sharky 2007.07.13. 14:12:32

én úgy tudom, hogy a női mezőnyben 2 5-ös csoportot terveznek. Ha ez így van, akkor szerintem lehetne:

terület szerint 2 5-ös csoport, játszik 1-1 meccset egymással (esetleg 2-2-t és akkor később kevesebbet)
ezek alapján a csoportok első és második helyezettjei, valamint a legjobb harmadik kerülhetne felsőházba, a maradék alsóházba és 1 vagy 2 körös párharc alapján dőlhetnének el a helyezések.

szg01 2007.07.13. 14:47:32

Kapásból azt elfogathatatlannak és nevetségesnek tartom, hogy egy 2 milliós (!!!) "metropoliszban" CSAK az Építők alkalmas egy hivatalos meccs lejátszására, miközben minden osztályban jópár pesti csapat szerepel. Szűk a versenynaptár, sokkal könnyebb lenne összehozni, ha Pesten legalább 2 helyen lehetne játszani.
Amúgy azona véleményen vagyok, a bajnoki rendszert egy az egyben svéd mintára kéne alapozni. Ők már csak tudják. A rájátszás sokkal izgalmasabb, és mint tudjuk, a svédek izgi megoldást alkalmaznak, hogy a már tuti rájátszó csapatok se adják le a pontot.

v#7 2007.07.13. 15:54:10

ahogy tudom a metropolisz egy picivel több mint 1 milliós, messze nem 2, és Pesten legalább 2 helyen lehet játszani (lásd női döntő helyszíne), az már más kérdés, hogy sokan sokat vitatkoztak az alkalmasságán a pályáknak ... na de nem kötözködni akarok, csak arra lennék kiváncsi, hogy mire gondoltál a svéd rendszerrel kapcsolatban??

szg01 2007.07.13. 16:15:32

NOS:
1,Budapest lakossága 1.713000 fő. Ez nem csak "kicsivel több",mint 1 millió.
2, Törökbálint ÖNÁLLÓ VÁROS. Köze nincs Budapesthez. Sárga busz jár oda (vagy BKV-s de a szám sárgán áthúzva :))
3, Nézd meg, Sári Szilvi interjúját, mert ot sok okos dolgot ír le a kinti bajnoki rendszerről, amit érdemes lenne átgondolni.

pavel · http://www.areshockeyclub.gportal.hu 2007.07.13. 16:44:14

Csak jelezném,hogy a kiírás szerint 10 csapatig egy csoportban játszanak a csapatok a nőiben!

Croissant · http://www.rudasfloorball.extra.hu/news.php 2007.07.13. 17:41:50

Hát igen, legnagyobb korlát az országban és nem csak a sportban, hanem szinte minden területen a pénz (már persze adott társadalmi csoportoknak).
Mi, dunaújvárosiak is most minden edzésen megbeszélést kell, hogy tartsunk a pénzügyekről, mert egyáltalán nem biztos még semmi, sajnos. Alapvető költség ugye a feljutással kapcsolatban, hogy hazai pályánk legyen palánkkal - mindenki tudja mekkora pénz. Ezenkívül az egyesületi költségek is, és a több meccs több költsége is nehézség. Sokmindent meg kell mozgatni, hogy sikerüljön, és nem jól van ez így. Pavelnak teljesen igaza van, amikor a foci és a floorball támogatottságát (és persze eredményességét...) hasonlítja össze (volt már párszor példa rá); ezt is államilag, önkormányzatilag kellene támogatni, mert nálunk is középiskolás tanulók teremtik elő a pénzt a bajnokságra, ami azért nem egyszerű.
Az OB-k levezetéséhez meg nem nagyon tudok hozzászólni, nekem az OB3 rendszerével sok bajom nem volt, leszámítva a rájátszásban a Szolnok nem éppen fairplay-díjas meccslemondásait, de biztos megvolt rá az okuk, hogy nem tudtak még 2 meccset lejátszani.
Bocs, hogy hosszú lett.

Girnyaú 2007.07.13. 18:11:11

Sharky! Ezt honnan hallottad? 10 csapatos teljes oda-vissza meccses női bajnokság lesz!
Az egész témára szívesen reagálok a Versenybizottság nevében, csak most rohannom kell, de ígérem megteszem!

Cz. András 2007.07.13. 18:31:47

Ahhoz hogy valaki tanuljon akár edzés módszert vagy bajnoki rendezési módszert a tapasztaltabboktól ( példáúl svédországból), ahhoz el kell elöször határozni hogy azok jobban tudják e a dolgot mint a kevésbé tapasztaltabb floorballországok, annak ellenére hogy más az ország területe, politikája, anyagi lehetöségei.
Merni kell tanulni a jobbaktól, és kicsit kissebb szájúnak kellene lenni a megoldások lehetöségek megoldásához.
Amikor megtanultuk a \"nagyobbaktól\" akkor úgyis leszedjük a gyümölcsöt a pályán elért eredményeinkkel. Akármilyen eredményt amit elérünk ( otthon vagy nemzetközileg) legtöbbször a tükörképe az otthoni ( föleg a klubbok) munkának.

Tanulni nem szégyen! Indulj Magyar Floorball!!!!

Sharky 2007.07.16. 09:56:47

oké , akkor nem szóltam!

De az elv akkor is alkalmazható lehetne akár ob3-ban is , vagy máshol. Számos kispályás foci bajnokságban használják.
Így az első mérkőzéseknél is minden pont számít(hisz a felsőház a cél), a második felében pedig az alsóházi csapatok a bennmaradásért, a felsőháziak pedig a dobogóért küzdenek.

Sharky 2007.07.16. 10:05:34

Gergő!

TF mérkőzésekre alkalmas, bár tény hogy elég kicsi, meg beázik stb.

Építők alkalmas

Szt. László alkalmas (vagy már valamiért nem?)

Ezen kívül van sok csarnok, ami alkalmas, de teltházas! A kézilabdások már évek óta foglalják az összes alkalmas termet, hiszen ott játsszák ők is a meccseiket.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2007.07.16. 14:38:00

Hello!

Regen nem irtam floorballos temaban, most par gondolatot leirnek:

Sok csapatnak, ahogy latom, nem mindegy, hogy bajnoki rendszeru OBIII vagy kupa van. A kupa 4-5 alkalom, bar tapasztalataim szerint sok szervezest, felulrol erkezo tamogatast igenyel (pl. nem elozo delelott szolnak, hogy nincs palank), viszont csapatra, egyenre lebontva kevesebb penzt igenyel, ami megfontolando. Raadasul sok embernek nem mindegy, hogy utazik egyet majd lejatszik 2-3 meccset vagy kethetente utazik 1-1 meccsert, nem ugyanaz jon ki.

Onkormanyzati tamogatast nagyon nehez szerezni. Ket csapatnal is tevekenykedtem (Nagykanizsa, Pecs), Kanizsan OBII-hoz felajanlottak merkozesenkent 1500 forintot, pecsett 600-at. Nem fejenkent.

Pecsen meg ugye tudjuk, focira kb 80.000.000 ment el egy evben. Amerikai focira kb 1-1.5 millio forint, floorballra nem volt penz, tobbek kozott azert, mert senki nem ismerte, mi lehet ez. Be kell latni, aki meg nem foglalkozott floorballal, kb. annyit tud a sportrol, mint a gyorsasagi tavhintazas szabalyairol.

Mennyivel egyszerubb odamenni, hogy amerikai focizok / focizok / rallyzok / quadozok, stb.

Amig a donteshozok nem igazan ismerik, addig semmi nem lesz, ami miatt megismerhetnek, ez meg egy ordogi kor.

Egyebkent orulok, hogy fejlodik a sport, bar az utobbi evekben talan egy kicsit kevesebb az uj barati tarsasag / bulicsapat, / bulikupa, amikor en elkezdtem, emg foleg ezek adtak az amator csapatok jo reszet.

Abbol a szempontbol meg kicsit gatlo tenyezo is lehet, hogy ezek a csapatok azt latjak, semmi eselyuk azokkal szemben, akik heti 3-4 alkalommal edzenek, meg B csapatok, s inkabb el se kezdik.

rhynn

u.i.: bocsi az ekezetek hianyaert, nemet billentyun nem nagyon vannak.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2007.07.16. 14:39:23

Egy tipp a kovetkezo alaposabb cikknek: Milyen lehetosegek vannak az orszagban, milyen arakon lehet termet berelni, hany palank van, stb. Lehet sokakat erdekelne :) Engem biztos.

v#7 2007.07.16. 18:25:05

szgo1!
NOS:
1. Most én is utána néztem, igazad van, bár én 1,7 milliónál picivel kevesebbet találtam, de mindenesetre közelebb van a 2 millióhoz mint a "picivel több mint 1 millióhoz", szóval igazad van ;)
2. Ebben is igazad van, közigazgatásilag külön város, számomra csupán közigazgatásilag!
3. Olvastam a cikket, és azon szerencsés emberek közé tartozom, akik egy évet kint tanulhattak, és épp ezért kérdeztem, hogy mire gondolsz mert elég sok mindent tapasztaltam...lehetünk iszonyat gazdag ország, lehet nagyon nagy a támogatottsága a floorballnak, de soha nem érjük el azt a szintet mind a svédek, ugyanis a mentalitásbeli különbségek óriásiak! és ez nem csak a sportra igaz! szóval véleményem szerint okos dolgokat át lehet venni, saját magunk izlése szerint lehet formálni, de másolni egy az egyben nem szabad! (ez saját vélemény, lehet hogy tök hülyeség)

szg01 2007.07.16. 20:28:29

Soha nem leszünk svéd szinten, de a rájátszás fontos, sokkal izgalmasabb. Különösen, ha a legjobbak kiválaszthatják,kivel játszanak. A 2 teljes kör, csak a szokásos MAGYAR SABLON.
Izgalom csak ritkán van.
A magyar mentalitásról nem kell külön szólnom, azt mindenki ismeri:)
De én azt hiszem, amiben van lehetőség, igenis a svéd mintát kell követni,mert az a legjobb. Igaz, anyagilag csak akkor leszünk ott, ha LOTTÓT nyerünk:))
Van még 1-2 dolog, amit szívesen megosztanék veled, de csak e-mailen,mert ezekenek itt sokan nem örülnének (meg hülyének is néznének) :)

Floorballer 2007.07.16. 23:41:28

"Van még 1-2 dolog, amit szívesen megosztanék veled, de csak e-mailen,mert ezekenek itt sokan nem örülnének (meg hülyének is néznének) :)"

Ezt roppant szomorúan olvassuk... Nem ezzel a céllal jött létre az oldal, de azt is mondhatnám, hogy ezzel legalább jól illusztrálod a "magyar mentalitást", amiről beszélsz. Ha nem fejtjük ki a véleményünket, és eddig sajnos kevesen tették, akkor valami égi közbenjárástól várjuk a változást? Érdekes elképzelés...

Floorballer 2007.07.16. 23:43:06

Ezen felül roppant kiváncsian várjuk a beígért reagálást Girnyaútól:))) De fel tudnánk sorolni még jó pár embert, akinek a véleménye érdekes lehet, és egészen biztosan olvasta a dolgot. Vegyük a fáradtságot, és üssünk le pár karaktert sporttársak:))

Girnyaú 2007.07.17. 12:24:35

No akkor reagálok!

Rájátszás – nem rájátszás
Az, hogy a bajnokság végén egy mérkőzés dönt semmiképp sem igazságos, hiszen egy csapat megnyerhet X meccset a szezonban, azonban ha ezt elveszti, akkor nem lesz bajnok. Tehát a tavalyi semmiképp sem volt jó. Igazából két dolog közt volt vita: az egyik ami végül lett, azaz sima bajnokság. A másik, hogy a 18 meccs után 1-4, 5-8, 9-10-OBII 1. – OBII 2. 1-1 csoportot alkot, és újabb teljes kört játszik magán belül (csapatonként +6 meccs), méghozzá úgy, hogy valamilyen elven visz magából pontot az alapszakaszból, mint a női kézilabdában. Sokat,, és hosszan vitatkoztunk a VB üléseken erről, végül az előbbi mellett döntött a többség. Megjegyezném még, hogy a szezon során a csapatvezetőkkel is igyekeztünk kommunikálni, és teljesen elutasították az eddigi rendszert, és üdvözölték az új elképzelést. Ezzel a mi döntésünket is megkönnyítették.
Ahogy a titkos blogszerző is írta: a döntő hiányát az MK felértékelésével próbáljuk meg kompenzálni. Reményeink szerint a két kupa színvonalas, kemény küzdelmet jelent majd remek döntőkkel a végén, sok résztvevővel (24 féfri, 10 női egyesület nevezett). Szintén a kupa fényét emeli, hogy van olyan forgalmazó a magyar piacon aki jelezte, hogy vállalná szerződésben egy esetleges szuperkupa megszervezésének költségeit, díjait, és ezen a meccsen nyilván a kupagyőztes lenne a bajnok kihívója (reméljük a jövő évi szezont már egy ilyen esemény fogja felvezetni).

Létszámbővítés (OBI):
Éles vita volt a VB és az elnökség közt erről a kérdésről. A VB nem támogatta az emelést, az elnökség pedig igen. 22 meccs belefér, ez egyértelmű, nem jelenthet gondot a megszervezése. Ami inkább kérdés, hogy kiürül-e az ob2? Reméljük nem! Ezt egyrészt a lehetőséghez jutó csapatoknak kell majd értékelniük, másrészt az elnökségnek kell segítenie. Az biztos, hogy az előrelépéshez minél több csapatnak kéne bajnoki rendszerben pályára lépni, és ezt a célt követte ez a döntés.
Hogy miért az ob1 létszámát növelte az elnökség? Erre a válasz egyszerű: aki itt indul talán tud némi önkormányzati támogatáshoz jutni (főleg a vidék van előnyben), míg az ob2 még sokkal messzebb van az eladhatóságtól mint az ob1. És amit ne feledjünk: ha egyszer „beáll” ez a rendszer, akkor az ob2-es feljutóknak szerintem simán lesz esélye az ob1 második fele ellen. Ezt alapozom az elmúlt években történtekre, másrészről arra, hogy szerencsére bármekkorák is a belső ellentétek itthon, mégis rengeteg a barátságos meccs, és ezek közt gyakran találkozhatunk osztályokon átívelőkkel. Így ha egy másod osztályú csapat tudatosan készül a feljebblépésre, akkor biztosan tud ob1-es ellen játszani egy évben 8-10 edzőmeccset, amivel a saját bajnoksága mellett rengeteget fejlődhet. A harmadik ok: taktikailag még nincs nagy különbség az osztályok közt. Sokkal inkább a technika, fizikum, sebesség a különbség, amire pedig lehet készülni folyamatosan. Ha 10 csapat maradna, valószínűleg akkor is lenne néhány előre lefutott meccs, míg 12 csapattal talán nem nagyon nő ez a szám, ellenben a hátsó régiónak is több lenne a sikerélménye, és izgalmasabb lenne ott is a küzdelem.

ob2-ob3:
Nagy a különbség tény. De annak érdemes utánaszámolni, hogy például anyagilag kb. ugyanannyibba kerül a kettő ha valaki az összes meccsén megjelenik. Sőt! Időben is ugyanannyi azzal a különbséggel, hogy floorballozással töltött napok száma kevesebb az ob3-ban. Szeretnénk a jövőben megtalálni, hogy mivel is lehetne nagyot lendíteni a harmadik vonalon, erre van is utalás a versenykiírásban. 4 osztályhoz még nincs elég csapat (a feljutásos problémához nem fűznék hozzá semmit, ez szerintem természetes, hogy egy új egyesületnek végig kell járnia az utat.). Hogy mi a megoldás? Ez az amit ki kell találni a következő évben. Talán sokat segít majd, ha a szövetség egyszer plusszban lesz, és elkezdhet reklámokkal foglalkozni, csapatokat segíteni palánkvásárlásban, szponzorkeresésben stb… A legfontosabb azonban az, hogy a csapatokat a fejlődni akarás felé tereljük, igenis cél legyen az erősebb osztályba lépés, az ott megragadás, a fejlődés! Szintén nagyon fontos, hogy a jövőben az ob3-ban is legalább szabályismertetési órák legyenek, hiszen ez is egy komoly gát. És ha már szabályok: új JT lesz Vörös László vezetésével, és biztosan komoly lépéseket tesznek majd a fent említett probléma megoldásáért, ha másért nem hát önös érdekből: az első, másod vonalnak szüksége van külsős, vagy ob3-as játékvezető párokra, hiszen ott az előrelépés egyik fő akadálya ez a kérdés.

Svédek „majmolása”, vagy saját ötletek alapján:
A célunk az ,hogy legyen minél több komoly mérkőzés, izgalmas bajnokságok, kupák, sok-sok csapat aki komolyan veszi ezt a sportot. Ennek érdekében az elnökség, VB hoz döntéseket. Nem a „svéd” mintát választottuk (megjegyezném, hogy a svájci, finn, cseh bajnokság sem egymeccses döntőn dől el, és a kupának ezekben az országokban éppen ezért sokkal nagyobb a rangja mint a svédeknél). Választhattuk volna, de egy külön eset az amit ők, és a többi nagy csinál. Volt szerencsém több szakival is beszélni ezzel (bírófőnökkel, gazdasági vezető, finn szakmai vezetővel, finn válogatott edzővel), vázoltam az itthoni problémákat, megoldási javaslatokat, és azt mondták ennek tükrében megéri megpróbálkozni ezzel, és ha nagyon nem működik, akkor is vissza lehet térni az általuk alkalmazott játékrendszerekhez. Ha már tőlük akarunk tanulni sokkal inkább az edzőképzést, bíróképzést, szponzorfogást, infrastruktúra létrehozást kéne erőltetni. Szerencsére a Cseh szövetség friss döntése alapján talán lehetőségünk is lesz erre, hiszen friss hír, hogy elnökségük, és bizottságaik egyhangúlag támogatják a szoros együttműködési kérését a magyar elnökségnek!

szg01 2007.07.17. 17:51:21

Zoli!

Tf le lett márve, hivatalos meccsre NEM jó.
Minden más foglalt? IGEN. ?ert mindenki szerződéssel van a termekben. Nincs mese:
KELL EGY FLOORBALL "CSARNOK"....illetve kéne...de nem lesz :(

szg01 2007.07.17. 18:00:59

Kedves Floorballer!
:) --> Ez a jel az idézett mondatom végén utal a mondat poénos voltára.
A problémák elöl nem szoktam elfutni, ugyanis akik ismernek (pl: Sharky;Triton 42 stb) azok tudják, hogy van akkora pofám, mint a bécsi kapu, szóval nem kell félni, hogy nem lesznek megbeszélve a dolgok. Mindenről megvan a véleményem. Amiről úgy érzem, hogy érdemes megosztani másokkal, azt továbbra is elmondom. Igazad van abban, hogy mindent meg kell beszélni, de azt ne feledd, hogy beszélni NEM ELÉG

Amúgy ha van kérdésed tedd fel, és válaszolok :)

Girnyaú 2007.07.18. 08:15:10

szg01! A TF le lett mérve, és alkalmas OBI-re ha éppenhogy is (36,35*18,20 azthiszem). Kicsit sok az okosítás pontos infók nélkül nem?.

JD88 2007.07.18. 11:08:05

"Soha nem leszünk svéd szinten, de a rájátszás fontos, sokkal izgalmasabb. Különösen, ha a legjobbak kiválaszthatják,kivel játszanak. A 2 teljes kör, csak a szokásos MAGYAR SABLON.
Izgalom csak ritkán van."

Ha kicsit belegonolunk, akkor szerintem hamar észrevehető, hogy igazából a rájátszás csökkenti az izgalmas meccsek számát. Nézzük csak meg az idei szezont: 6 rájátszás meccs, ebből 2 teljesen sima, 3 valóban izgalmas, és 1 átlagos bajnoki szintű izgalmakat hordozó. Viszont könnyen találunk olyan meccset, ami éppen a rájátszás jelenléte miatt nem volt izgalmas. Például egy SZPK-ARES nagy presztízsharc, de istenigazából nem volt valós tétje, hiszen már rég eldőlt, hogy a tebella első két helyén végeznek. Ettől még persze jó meccs volt, de valószínűleg egészen más lett volna az atmoszféra, ha tudjuk, hogy ezen dől el a bajnoki cím sorsa. A rájátszás nélkül nincs tét nélküli meccs.

A svéd minta szerintem nálunk azért nem jó, mert 10-ből 8 csapat rájátszásba jutása végképp értelmetlenné tenné a teljes szezont. Tavaly előre le tudta volna írni bárki minimum 7 csapat nevét a 8-ból. A különbségek meg vannak akkorák, hogy édes mindegy legyen mondjuk az elsőnek, hogy a 6., 7. vagy 8. helyezettel játszon.

szg01 2007.07.18. 13:20:14

Girnyaú!
"Kicsit sok az okosítás pontos infók nélkül nem?."

Ha neked ez az 1 tévedés SOK OKOSÍTÁS...lelked rajta.
Én kérek elnézést,hogy ezreket félrevezettem egy információval, miszerint a TF nem megfelelő méretű. A TF megfelelő méretű, kiválóan alkalmas, különösen azzal a zseniális álvánnyal a sarokban, ha még ott van. De ezt te jobban tudod.
Amúgy látom, te mindent meg tudsz magyarázni és mindenre tudod a választ, nyugodtan megmondhatnád, hogy anyám hova tette el a sisakomat, mert holnap kéne és én nem találom. :))

Triton_42 · Http://tritonfloorball.atw.hu 2007.07.18. 17:27:09

Gergő: fejeden kerested már?:D

Füfke 2007.07.19. 01:03:42

Szerintem teljesen mindegy, hogy milyen formában játszuk a bajnboki szezont. A mostani kiírás szerint az elmúlt évben bajnokok lettünk volna, de csak 3. helyet értünk el. Nem kell ezen sokat bíbelődni, csak egy óriási negatív dologra hívnám fel a figylemet, ami nem más mint az egymás elleni eredmény lényegtelensége, ez azt fogja szülni hogy egyes csapatok szépen megveszik a mérkőzéseket, mert szükségük van a gólarányra...sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de lesz pár bundagyanús mérkőzés. :( Hiba volt eltörölni az egymás elleni eredmény fontosságát...

Girnyaú 2007.07.19. 09:15:07

Sokat gondolkoztunk ezen is. A döntés alapja az volt, hogy az IFF szabályzataihoz igazodjunk. Én remélem nem lesznek gyanúsan nagy verések és hasonlók. De ha így indulunk neki, akkor tuti csomóra lehet majd ezt mondani. Pl a tavalyi kroki-szpk 1-12 lég gyanús volt. Félretéve a viccet: nagyon remélem, h nem lesz sehol kamu meccs, és minden rendben megy majd. Mint az ob2-ben az elmúlt években.

Füfke 2007.07.19. 11:46:50

Egy bajnoki arany, egy nemzetközi szereplés a szponzorokat is jobban vonzza, szóval a célegyenesben egyes csapatok, ha úgy látják esélyük van még a győzelemre, akkor megmozgatnak minden szálat...és köztük ez is egy varia.....ott ahol van pénz (ott belefér).....bár ne lenne igazam!

Journeymen 2007.07.19. 15:19:33

Füfke neve miért íródik ugyanolyan színnel mint a blogot vezető Floorballeré? :)

Sharky 2007.07.20. 13:24:29

szerintem mert regisztrált.
süti beállítások módosítása