Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

Játékvezetői Kamara: aki válaszol, Liebe György

2009.04.09. 08:00 Angleton

A játékvezető kérdés egész szezonon átívelő és mindent beárnyékoló sötét éjszakájának horizontján végre reménysugár csillan a megszerveződni látszó Játékvezetői Kamara képében, mely ha idén még csak mérsékelten is érezteti majd hatását, jövőre már nagy célokkal vághat neki a szezonnak. Mi őszintén szurkolunk nekik és várjuk őket! A célokról és elképzelésekről Liebe Gyorgyöt kérdeztük, a szerveződő társaság vezetőjét:

FFR: Mikor és milyen körülmények között kezdtél el játékvezetéssel foglalkozni?

L.Gy.: 2003-ban Siklósi Evelinnel készültünk az U19-es világbajnokságra a Bőrfestő utcai suliban, edzőtáboroztunk.  Két edzés közt rendeztek egy ARES lányok – Diamonds fiúk utánpótlás edzőmeccset. Megkértem Evelint, hogy hadd próbáljam meg levezetni a mérkőzést. Ő örült neki, és támogatott. Gyors tanácsokkal látott el, menet közben pedig kijavította a hibáimat. Hogy ma nemzetközi játékvezető lehetek, abban neki hatalmas szerepe van. Ezúton is köszönöm.

FFR: Hogyan kaptad a feladatot, hogy szervezd meg ismét a Játékvezetői Testület működését?

L.Gy.: A pontos körülményekre nem emlékszem, csak annyi maradt meg, hogy valamilyen helyzetben (nyilván a szlovéniai VB selejtezőről beszéltünk) Vörös Lacival és Kovács Gergővel ócsároltuk a játékvezetői helyzetet, meg a JT nélküli bajnokságot. Laci vázolta, hogy van egy elképzelése, hogy létre kellene hozni egy szövetségtől független szervet, majd mellékesen megjegyezte, hogy örülne, ha ezt én irányítanám majd. Aludtam rá egyet-kettőt, majd elkezdtünk komolyabban beszélgetni a dologról…

FFR: A közgyűlésen egy szakszervezet-szerű játékvezetői karról lehetett hallani. Ezt a szövetségen belül, vagy önálló egyesületként tervezed megvalósítani?

L.Gy.: Önálló egyesületként. Ennek az oka nagyon egyszerű: ennek a szervnek tagjai a játékvezetők, míg a JT-nek nem voltak. Egy szervezet, mögötte a tagok támogatásával határozottabban lép fel bármilyen érdekérvényesítéskor, mintha egyenként játékvezetők tennék ezt.

FFR: A szakszervezet milyen jellegű érdekképviseletet takar? Milyen célokkal és eszközökkel tervezel konfrontálódni a csapatokkal és az elnökséggel?

L.Gy.: Thomas Erhard-dal, az egyik svájci bíróval Szlovéniában folytatott beszélgetésünk óta a legfontosabb célom, hogy a csapatok tiszteljék a játékvezetőket. A másik célom a folyamatos „haladás a korral”, vagyis folyamatos továbbképzések, és új képzések is. Legerősebb eszköz a kezünkben pedig a már említett összetartás marad. A kamara tagjai álljanak ki egymás mellett!

FFR: Kik lesznek munkád során a segítőid? Mikor terveztek „színre lépni”?

L.Gy.: Mindenképpen szeretnék magam mellé egy önkéntes játékvezető küldéssel foglalkozó segítőt, őt azonban még nem találtam meg. (ezt tekintheti mindenki álláshirdetésnek is :) ) Szakmailag pedig bírópárom, Kovács Gergő, illetve a másik nemzetközi bírópárunk, Vörös Laci és Kelemen Gábor segítségére, támogatására számítok. Továbbá igyekszem a nemzetközi trendet figyelemmel követni a már említett svájci játékvezetővel, és a két bíróellenőrrel, akikkel Szlovéniában dolgoztunk.

Tesztüzemben megpróbálunk már a hátralévő pár fordulóban üzemelni, tényleges kezdésről viszont csak a 2009/2010-es idény nyitányakor beszélhetünk.

FFR: Kik fogják elkészíteni a játékvezető-küldést?

L.Gy.: Amíg az imént említett segítőt nem találom meg, addig Gergő, és én.

FFR: Milyen változásokat tervezel a játékvezetői díjazásban?

L.Gy.: Ezzel a kérdéssel nem foglalkoztam, és nem is kívánok. Ha a későbbiekben a játékvezetőim egybehangzó, ugyanakkor mértéktartó és reális véleménye megkívánja, visszatérek erre a kérdésre.

FFR: Az utánpótlás-bajnokságok játékvezetésén tervezel-e változtatni?

L.Gy.:Tervezek változtatni rajta, azonban jelenleg ezt nem tartom a mondjuk három legnagyobb probléma egyikének.

FFR: Hogyan kívánod áthidalni az esetlegesen nagy távolságok okozta bíróküldési problémát?

L.Gy.: Ha nem is tudom áthidalni, de mindenképp megkönnyíthetem azzal, hogy legalább duplájára próbálom majd növelni az aktív játékvezetők számát. Ettől persze a távolság nem lesz kisebb, de úgymond az egy főre eső hosszabb utazások száma évente csökken.

FFR: Szerinted indokolt, illetve megvalósítható-e, hogy minden egyes mérkőzést más (legalább egy személyben eltérő) páros fújjon?

L.Gy.: Pár év múlva minden további nélkül, manapság nem tartom valószínűnek.

FFR: Lesznek-e játékvezető-ellenőrök és mi lehetnének pontosan az ő feladataik?

L.Gy.: Két ilyen „tisztséget” is tervezek. Szeretnék ellenőröket, akik egy forma értékelőlappal érkeznek a mérkőzésre, melyet az alatt folyamatosan töltenek ki. Ennek a nyomtatványnak egy béta verziója egyébként már el is készült. Ez nekem visszajelzés az adott bírók teljesítményéről, és így közvetve a bíróknak is visszacsatolás a saját munkájukban, hiszen a hibákból tanulunk.

A másik ilyen tisztség az ennél egyel följebbi lépcső. Erre még nem találtam jó magyar szót, az IFF observer-nek hívja őket. Ő az, aki szigorúan mérkőzés után, de a helyszínen értékeli is a játékvezetők munkáját, kiemeli a pozitív és negatív részeket.

FFR: Mekkora játékvezetői keretet tervezel az elkövetkezendő szezonra?

L.Gy.: Tervezni lehet kicsit merészen. Én szeretnék legalább 20 főt, amelyből 10 nem OB1-es játékos. Erre azonban kicsi az esély, de folyamatosan keressük a bővítés lehetőségeit.

FFR: Azokat a játékvezetőket, akik korábban jelen voltak a sportágban, de manapság nem találkozni, illetve akik elvégezték a korábbi tanfolyamokat, de sosem kaptak lehetőséget tervezed-e újra alkalmazni?

L.Gy.: A csapatvezetői értekezleten kiemeltem, hogy a már tanfolyamot végzett, de utána elfeledett játékvezetők megkeresésével szeretném kezdeni a bővítést. Úgy tűnik, hogy egy-egy öreg rókát is sikerül visszacsábítanom az aktív játékvezetők közé, lásd Pafféri András.

FFR: A játékvezető-képzést hogyan képzelted el?

L.Gy.:Ez ügyben még feltétlenül konzultálni fogok az IFF-el, de valószínűleg egy kétlépcsős folyamat lesz a képzés. Ahol az eddigi képzések véget értek itthon, az lesz az új első lépcsőjének a vége, vagyis egy elméleti teszt. Ezután az első akadályt sikerrel vevőket rutinos játékvezetőkkel párosítva diákolimpián, illetve utánpótlás bajnokságokban kívánom a gyakorlatban is tesztelni, végül remélhetőleg a kamara tagjaként köt ki az illető.

FFR: Mikorra és hova tervezed az első tanfolyamokat?

L.Gy.: Gondolom, itt az új tanfolyamokra gondolsz, ezt nem tudom, ennyire nem szaladtam előre. Azonban következő szezon előtt mindenképpen lesz egy értekezlet, amelyen minden játékvezetőnek kötelező részt venni. Itt ismertetjük a nemzetközi irányvonalat, és megpróbáljuk elérni azt, hogy egységes legyen a játékvezetési szemlélet az idény során.

FFR: Lesz-e lehetőség a tehetséges játékvezetők számára, hogy hozzád hasonlóan a nemzetközi kerethez csatlakozzanak?

L.Gy.: Nem tudom pontosan, hogyan működik a nemzetközi jelölés, de természetesen ha valaki (valamelyik bírópár) lát magában ambíciót, szívesen elbeszélgetek vele róla. Az IFF is kijelentette, hogy minél több nem a top 4 floorball országból származó nemzetközi bírópárt látna szívesen.

FFR: A nemzetközi kerettagságnak milyen feltételei vannak és milyen korlátai az országok tekintetében?

L.Gy.: Fent említettem, hogy az országi korlátokat nem tudom, feltétel viszont mindenképpen a betöltött 22. életév, és a bírópár legalább egyik tagja részéről tárgyalóképes angol nyelvtudás.

FFR: Tervezel-e hazai mérkőzéseken külföldi játékvezetőt alkalmazni?

L.Gy.: Ha a bajnokságra vagy kupára gondolsz, akkor nem. Pont ezért csináljuk ezt az egészet, hogy legyenek magyar játékvezetők. Szembe mennék saját magammal, ha külföldről hívnék bárkit is. Azonban egy-egy tanulmány jelleggel meghívott viszonylag közelről érkező (mondjuk cseh vagy svájci) bírópárt nem tartok elképzelhetetlennek például egy hajdani Hungária Kupa típusú rendezvényen.

FFR: A céljaid közül melyeket szeretnéd feltétlenül megvalósítani a 2009/2010-es szezon kezdete előtt és a szezon alatt?

L.Gy.: Egyértelműen a játékvezetői felfogás egységességét azonos bajnokságon belül.

FFR: Mik lehetnek a távolabbi célok?

L.GY.:Csapatvezetői értekezleten hosszabban beszéltem erről, most egy fél mondatba összefoglalom a legfontosabbat: külső játékvezetők bevonása.

FFR: Sok sikert kívánok magam és a Floorball Blog stábja nevében az elkövetkezendő feladataidhoz!

L.Gy.: Köszönöm szépen, és egyúttal szeretnék is megkérni mindenkit, hogy pozitívan álljon a kamarához. A játékvezetőknek nem szabad főszereplőknek lenniük, ugyanakkor nélkülük nincs mérkőzés!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr711054551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása