Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

A Fenomén: Ronaldo pályafutásának emlékére

2008.02.17. 14:58 Floorballer

2008. február 13-án nagyjából 21.45-kor a Milan – Livorno összecsapás 58. percében a hazaiak 99-es számú játékosa senkitől sem zavartatva ugrott fel fejelni az 5-ösön. Leérkezése után fájdalmas arccal csuklott össze, és könnyek közt vitték le hordágyon… Ebben a pillanatban Ronaldo Luis Nazário de Lima, azaz El Fenoméno pályafutása alighanem véget ért…

A sors szeszélye folytán koldusból lett császár, sokat kapott az élettől, de az sokat vissza is vett. Megjárta a mennyet és a poklot, olyan dolgokat mutatott, amit soha senki, onnan jött vissza és úgy, ahonnan és ahogy nagyon kevesen. Úgy lett ő a legnagyobb, hogy már senki nem bízott benne. A Fenomén, akiért milliók rajongtak pályafutása utolsó éveiben sokszor a gúny, megvetés és szurkolói élcelődések kereszttüzében találta magát. Az emberek hamar felejtenek… Ronaldo azonban minden hibája ellenére megérdemli, hogy a valaha volt egyik legnagyobb csatárként emlékezzünk rá!


Ronaldo Bento Riberio-ban született 1976. szeptember 18-án szegény családban. 14 éves korában ajánlották be a brazil utánpótlás válogatottba, és ekkor került a Cruzeiro Esporte Clube látókörébe. 1993-ban léphetett pályára betöltvén a megfelelő kort, és ezt rögvest 12 találattal hálálta meg 13 találkozón. Innen került a PSV-hez (55 gól/57 meccs) 1994-ben, majd az FC Barcelonához (47/49, mindmáig az egyetlen, aki 30 fölött termelt egy évben a La Ligában). Itt begyűjtött egy UEFA Kupát és az Inter csapatához távozott, ahol újabb UEFA Kupa került a vitrinbe. Ezzel el is érkeztünk 1998-hoz, amikor is megkezdődött a Fenomn kálváriája. A VB döntőn a brazil válogatott máig érthetetlen módon és általános döbbenetre összeomlott Zidane és társai ellen. A legendák Ronaldo esti rosszullétéről és rohamairól regélnek. A csapatra nem lehetett ráismerni, sokan az ő nyakába varrták a „kudarcot”, pedig nem ő hagyta otthon a kisebb sérülése miatt kimaradó Romariot, akinek hiányában Ronnie nélkülözhetetlenné vált…

Az igazi tragédia azonban csak ez után kezdődött: súlyos térdsérülést szenvedett, számos hónapra kidőlt. Félrekezelték, többször műtötték, míg nem 2000-ben visszatért a Lazio ellen, azonban alig 7 perc után ismét összerogyott. 2 műtét és 20 hónap rehabilitáció következett… sokak lemondtak róla, ő azonban visszatért!



Méghozzá nem is akárhogyan! Scolari megadta a bizalmat, és gyakorlatilag 4 év kihagyás után Ronaldo ismét ott állt a világ akkori legerősebb válogatottjának csatársorában. Megkapta az esélyt, hogy annyi hányattatás után, 1998 keserű emléke után ismét magára ölthesse a selecao mezét, és 2002-ben győzelemre vezesse övéit. Egy igazán emlékezetes világbajnokság következett (messze-messze emlékezetesebb mint a 2006-os…)


Ronaldo 8 találattal a torna gólkirálya lett! Az Anglia elleni meccset leszámítva minden mérkőzésen lőtt gólt. Miután Ronaldinho személyében egy új csillag emelkedett a magasba azon a VB-n (Scolari heves kritikákat kapott a kvázi ismeretlen, rakoncátlan PSG-s ifjonc beválogatása miatt) elsősorban éppen a háromoroszlánosok feletti győzelem okán, eljött a Fenomén jutalomjátékának ideje.

A VB-n Brazília még 3 gólt ért el, kivétel nélkül Ronaldo jegyezte őket. Törökország ellen káprázatos góllal juttatta övéit a döntőbe, ahol aztán 2 találattal mattolta Oli Kahn-t is…


Az Interből a Real Madridba vezetett az út, ahol 4,5 évet töltött. 127 meccs, 83 gól, 1 gólkirályi cím. Mindezek ellenére láthatólag kedvét vesztette, a szurkolók nem kedvelték meg stílusát. Állandósult a kritikák össztüze. A Madrid történetének legnagyobb válságában volt, érkezte után rögvest begyűjtöttek egy bajnoki címet, majd hosszú csend… kellett egy bűnbak a sok sztár közt… Edző-edzőt követett, végül Fabio Capello érkezett. Ronaldo láthatólag súlyproblémákkal küzdött, a közönség reakcióit pedig nem tudta tolerálni. Ehhez társult magánéleti válsága is. Hiába számos varázslatos momentum…


… Madridban már nem volt maradása. Az AC Milan kapott a lehetőségen.

20 meccs, több sérülés, 9 gól. Végül eljött a Livorno elleni meccs, és a sérülés, amely ismét közel1 éves kihagyásra kárhoztatná. Aligha tévedünk, ha azt állítjuk, ez pályafutása végét jelenti.

Felsorolni is nehéz, mit ért el hányattatott évei során. Mindennél beszédesebbek azonban a videók, az emlékek, az utánozhatatlan gólok és mozdulatok:



387 meccs, 304 gól. És ki tudja mi lett volna, ha a sors kegyesebb a zsenivel, ha a szurkolók türelmesebbek, ha nem kell folyamatosan megküzdenie a megannyi nehézségel. Mindezek ellenére, sőt talán ezeknek is köszönhetően, ha pályafutása múlt héten esetleg véget is ért, Ronaldo – hibái ellenére - örökké a legnagyobbak közt kaphat helyet, és sokáig marad példakép sok-sok ifjoncnak. Megérdemli a tiszteletet és a megbecsülést…

Díjai

Válogatott

Klub

Cruzeiro

PSV Eindhoven

FC Barcelona

Internazionale

Real Madrid

Egyéni

1 komment

Címkék: foci ronaldo

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr91342776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

floorballek 2008.02.18. 10:57:11

A 7. videó találó :)
Remember the name :)
süti beállítások módosítása