Floorball, Foci, Rock 'n' Roll...

A magyar floorball élet annak szereplői szemszögéből: beharangozók, kritikák, ötletek, javaslatok, értékelések.... nem mindig komoly formában, nem csak floorbalosoknak. Hogy népszerűbb és ismertebb legyen a lyukacsos labda!

Bemutató, Elérhetőség

Ha nem cseng ismerősen a sportág neve, akkor ide kattitva olvashatsz egy videókkal megtámogatott szemléletes bemutatót, ami után garantáltan megfertőződsz vele!

Cikkekkel kapcsolatos észrevételekkel a megfelelő szerzők az alábbi címen érhetőek el:

fordprefect[kukac]indamail.hu

anwar00[kukac]indamail.hu

bernard[kukac]indamail.hu

recipeferrum[kukac]indamail.hu

Az oldallal kapcsolatos átfogó ügyek esetében az alábbi címre küldjetek üzenetet:

floorballer[kukac]freemail.hu

MFSZ oldal

A Magyar Floorball Szakszövetség hivatalos oldala ezen a linken elérhető. Az oldalon a hivatalos hírek mellett a bajnoki statisztikák és tabellák is megtalálhatóak.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

1.forduló (1) alomcsapat (11) andrew.w.k (1) angyalka (1) ares (14) átigazolás (1) ausztria (1) az elnök emberei (1) backyard babies (1) bajnoki (1) bajnoksag (1) barca (1) bemutatás (1) bl (1) budapest (1) ch (1) csapatalapítók (5) csapatváltók (2) cseh (1) cseh open (1) dave (1) dfse (10) diamonds (3) dio (1) dióhéjban (61) dopping (1) dr. bubó (2) dropkick murphys (2) edzői szemmel (1) egyetemi vb 2008 (1) ek (3) építők (1) ez volt 2007/2008 (8) feljutók (1) férfi válogatott (4) finn (1) floorball (305) floorball0 (1) floorball bevezető (1) florball (1) foci (29) ftc (2) gigaberuházás (1) golfprojekt (1) harcosok (1) három dolog (1) helyszni beszámoló (1) hét meccse (36) hunfloorball (1) h blockx (1) ibk ch (5) ingatlanmutyi (1) ismertető (1) játékvezető (1) jégkorong (2) kaszinóváros (1) kecskemét (2) kelemen (1) klagenfurt (2) kommentriport (1) krokodil (7) kupa (1) lebukás (1) legendák (6) lengyelország (2) lengyel bajnokság (1) loki (2) lordi (1) lyukacsos kristálygömb (71) madrid (1) magyar kupa (22) manowar (1) meise (5) mfsz (1) minden hétre egy szabály (6) miskolc (2) mourinho (1) múlt jelen jövő (2) nádor (2) nb1 (1) neumann (2) nfse (1) noi (87) női (66) női válogatott (10) november kupa (7) ob1 (151) ob1b (10) ob1torpedo (1) ob2 (88) ob3 (6) oldalszemle (4) olimpia (8) osztályozó (6) ősz izéi (6) ősz tavasz (3) paks (1) páty (1) phoenix (3) pierluigi collina kupa (5) portré (4) radio v2 (3) rebel svenson (1) régi idők (2) rendszer (1) rft (1) rock (23) ronaldo (1) rorschach (1) rudas (1) sári (3) selejtező (1) sérülés (1) siroki brijeg (2) soha nem felejtjük (1) spanyol (2) sportfoto (9) svéd (3) svédország (2) szavazás (1) szlovákia (2) szolgálati közlemény (4) szolnok (7) szöv.kap. (8) szpk (11) talmácsi (1) thunder (1) triton (3) u19 vb selejtező (5) újratöltve (1) vb 2008 (6) veszprém (2) veszprém open (1) világbajnokság (9) visszaszámlálás (32) vitafórum (2) w.a.s.p (1) ws (3) x3m toto (4) Címkefelhő

Linkblog

"Born in the USA" - Miért tudok mégis rajongani az amerikai sportért?

2008.08.27. 22:49 Floorballer

Nincs olimpia anélkül, hogy úgy legalább jó harmincszor magasba lendüljön a csillagsávos lobogó. A lobogó, mely évtizedeken át sokak számára egy idealizált és elérhetetlen világban a szabadságot, lehetőségeket, gazdagságot szimbolizálta… Azok az idők azonban már messze járnak: Bush, terrorizmus, háborúk, világuralom, kihasználás, globalizáció stb. – mára már ezek a szavak jutnának egy átlag magyar eszébe. Nagy fordulat ez, de ennek politikai, gazdasági okaira nem is térnénk ki, maradnánk csak a sportnál. 

Számos cikk jelent meg különböző oldalakon az olimpiával kapcsolatban, melyekhez olvasói kommentek százai csapódtak. Nem egy szólt a nagy sztárokról, köztük is a legnagyobbakról: Michael Phelps-ről és Usain Bolt-ról. És itt szembesülhetünk leginkább egy igen látványos jelenséggel: Bolt a magyar sportbarátok közt az amerikaiakat legyőző ünnepelt sztár, az olimpia szimbóluma, a sportoló, akiért érdemes rajongani; ezzel szemben Phelps a kokszos csaló, akinek a bírók és az órák is csaltak, aki elvette a Mi Cseh Lacinktól az aranyat… Megannyi magyar hozzászóló szinte tősgyökeres jamaikaiként ünnepelte, hogy kikaptak az amerikai atléták, kárörvendve nevetett a botot elejtő verhetetlen amerikai váltók futamán, hithű ausztrálként szorított kenguruföld úszóiért az „ördög” cáparuhás piros-fehér „drogosaival” szemben… mindezt úgy, hogy – Cseh Lacit leszámítva – hazai érdekeltség egy szál se… 

Lehet mondani, és valószínűleg nem is vonja senki kétségbe, hogy a világ jelentős részével szemben az USA sportolói számára jobb edzéskörülmények, jobb anyagi lehetőségek és igen – több mint valószínű – jobb orvosi stáb áll rendelkezésére. Marion Jones óta nehéz kétségbe vonni, hogy a kivételes atléták alighanem tiltott szerekhez is nyúlnak. Mindez kiválthat ellenszenvet: a jobb körülmények iránti irigység könnyen fordulhat ellenséges érzelmekbe, és néhány eset általánosításával – a cikkek és fórumozók véleményét összegezve – mára a dopping magyar szemmel szinte az amerikai sportolók kiváltságának tekintendő. És itt vetődik fel a kérdés: ha elfogadjuk a tételt, miszerint minden amerikai úszó, futó, stb. a világ legjobb doppingszereivel pumpálja fel magát mások által el nem érhető összegekért, akkor miként lehetséges, hogy Bolt szinte kocogva iskolázza le őket, vagy hogy Ryan Lochte nem Phelps mögött másodikként csapott a célba? A válasz ugye nyilvánvaló… ahogy Dr.House óta tudjuk: „Mindenki hazudik!” és mégis mi a végkövetkeztetés: Boltért rajongunk, Marion Jonesban csalódtunk. Thorpe-ért felkeltünk reggel 2000-ben, Phelpsre csak legyintünk… 

És az ellenséges érzelmek közepette, a pénz bűvöletében nem látunk meg valamit a másodpercek, a fecskendők, a pirulák és a csillagsávos lobogó mögött… valamit, amin talán érdemes elgondolkozni, vagy érdemes megtanulni odaátról: sportolónak lenni kiváltság, sikk, megbecsülendő dolog a tengeren túlon. Kitörési lehetőség, társadalmilag elismert státusz! Már gimnazista srácok szinte sztárokká válnak, ha ügyesen dobják a labdát, a főiskolások pedig valóságos hősök, meccseik az állami tévén élőben követhetők. Bizonyára sokan tudnának olyan sztorikat felemlegetni, miszerint tehetségesen focizó, ám közepesnél is gyengébben tanuló gyerkőcöket a szülők inkább a – később otthagyott – főiskolára küldenek az ígéretes karriert csírájában elfojtva, mert egyszerűen nem biztos a lét sportolóként, illetve társadalmilag nem elismert rang… Odaát ha éppen nem jeleskedsz az irodalomban vagy a gazdaságtörténetben, de meccsenként 3 TD-t érsz el a középsuliban, megbecsült ember maradsz! Egyszerűen máshoz adott tehetséget a sors, és a társadalom lehetővé teszi, hogy élj vele… 

Ha kicsit belegondolunk és félretesszük a negatív sztereotípiákat, a magyaros előítéleteket, akkor észrevehetjük, hogy nem csak a pénzen és a doppingon múlik, hogy a csillagosok ott voltak a férfi és női vízilabda, a férfi és női röplabda, a férfi és női kosárlabda, a női foci és a softball döntőjében is. A csapatsportok, labdajátékok pedig már korántsem csak az orvosokon múló erősportok…

 

4 komment

Címkék: olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://floorball.blog.hu/api/trackback/id/tr68636854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McDon 2008.08.28. 11:02:55

Teljesen egyetértünk. Magam is nagy US-fan vagyok, különösen csapatban úzött labdajátékokban. (Melyek számomra a sport csúcsán vannak.) Kivéve persze a vízilabdát:)

S tényleg érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a "fegyelmezett" diktatúrák (SZU, NDK, Kína) mennyi pénzt és embertelenséget tudnak a sportba beleölni, s közben labdajátékokban -szinte- 0. (Ok, NDK: női kézi, SZU: kézi és jégkorong, utóbbi is a bajnokság arculköpésével, s emlékezzünk Lake Placidre, azért:-)

Talán mert ezeket csak egy normális társadalomban lehet? Ahogy egyik pólósunk mondta: amikor lemész az uszodába, érdektelenné válik, hogy ki az apád.

szg01 2008.08.28. 12:56:07

Szerintem az amerikai példa csak EGY lehetőség.
Ott tényleg lehetsz sztár a főiskolán, csak kell egy jó dobóátlag, vagy futott Yard...tanulnod nem igazán kell, aládteszik a papírt,csak dobj, vagy fuss. Amerika egy más világ, más "kultúra", ezt a mi európai gyomrunk (agyunk, kinek hogy tetszik) nem mindíg veszi be.
De az TÉNY, ők áldoznak is a sportra,aminek óhatatlanul eredménye kell,hogy legyen.
Náluk az nem lehet,mint nálunk az MTK vívótermében,hogy a zuhanyzó lefolyójából KINŐ A FA!!!! Ha össze kéne hasonlítani hazánk és az USA infrastruktúrális lehetőségeit, csak a NYOMOR-LUXUS párhuzam jut eszembe.
És hogy kicsit negatív dolgot is említsek az amcsikról. Dopping? A világ előtt járnak.
Akár Jones vagy a 4X100-as férfi váltó. Nyertek, bevizsgálták őket, negatív eredmény. Erre jön egy mexikói atléta,aki kitálal, és robban a BOMBA...érdekes nem?
Ami Phelpset illeti...ő úgy érkezett,hogy 8 aranyat hazavisz, minden rekordot megdönt...az ilyet nem csípem,aki ennyire "magabiztos".
Csak összehasonlításként: Laci 3 számban indult, előfutamokkal együtt az 9 úszás, és a 3.ezüstnél (elmondása szerint) majdnem leszédült a dobogóról. Phelps 8 számban úszott, előfutamokkal együtt az 24 úszás!!!( bár azt hiszem kicsit kevesebb,mert a váltóban ha jól emlékszem nem mindíg ő úszott a selejtezőkön, de akkoris 20)
a mi Lacink ennyire gyenge, vagy ő ennyire "emberfeletti"?

MEISE#2 2008.08.28. 15:24:28

Hi!

Hát én nem csatlakozok az ameriakat dicsőítők csapatához, sőt kifejezetten gyűlölöm őket. Az senkinek sem tűnt fel, hogy az olimpia előtt közvetlenül az esélyes orosz és bolgár sportolókra hogy rászálltak? Persze Kína és USA nincs is ilyen szempontból távol, itt jól jöhetett az együttműködés a háttérben.
Mivel az usában fejlesztik ki a doppinszereket - nagy valószínűséggel -, törvényszerű, hogy ott előrébb járnak. Amikor a világon már elterjedt, hát adnak egy kis mintát a WADA-nak, tőlük pedig - szigorúan utólag - lebuktatnak 1-2 hírességet. Persze Cseh Lacit sem kell félteni, mert ő is javított a legjobb idején 3-4 másodperceket, ami szerek nélkül lehetetlen.
Viszont ott van Amstrong esete - ami nem amerikaiaknak teljesen nyilvánvaló, de ott a rózsaszín köd leszállt az idiótákra -, akit azért jó lett volna, ha legalább egyszer megvizsgálnak...
A csapatjátékban pedig ugyenúgy lehet doppingolni, és több száz millió emberből könnyebb válogatni. Ja, és azért számoljátok össze, hogy hány bevándorló, illetve azok lánya-fia szerepelt a nyomorult zászlajuk alatt!
A megbecsültség itthon is megvan, talán túlzottan is egyesek irányába. (Értsd például : Szávay)
A cikk sok részével nem értek egyet kivételesen, dehát kellenek ilyenek is.
Üdv :

Laci

Zahó 2008.08.28. 18:23:16

A sikeres high shool illetve collage amerikai focistákra reagálva: hozzátartozik a témához, hogy aki középsuliban igazán jó focista, az elmegye egyetemre "csak" focizni. De a legtöbb játékos, akik szintén lehetnek kiemelkedő képességűek, de annyira mégsem, hogy egy sportban nívósabb egyetem ösztöndíjat adjon nekik, hát Ők vagy az eszükkel jutnak be, vagy mint bármely más ember, elheylyezkednek bármilyen normális munkát végezni. Mivel a középsuliban sok mindent azért nem kellett lerakniuk (még az átlag amerikai oktatás szintjéhez képest sem) mert Ők sportolók, ezért valljuk meg: nem belőlük lesznek a bankigazgatók.
Megint más téma, hogy az egyetemekre azért már csak a legjobbak kerülnek fel. És ahhoz hogy valaki igazán profi sportolóként legyen elismert és megfizetett, hát ahhoz azért az egyetemen is villantani kell a legjobbak között.
Az egészből csak azt akartam lehozni, hogy valóban az USA-ban elismerk az igazán jó sportolókat, de CSAK az igazán jókat, akik erre szó szerint az életüket áldozták, mert semmi máshoz nem értenek szinte.
Elnézést amúgy, hogy ilyen messze repült a téma az olimpiai dolgokról, csak nem tudtam megállni hogy közbe ne pofázzak. :)
süti beállítások módosítása